Gadgets

Otkriven uzrok eksplozija Samsung Galaxy Note 7 telefona

Otkriven uzrok eksplozija Samsung Galaxy Note 7 telefona
Otkriven uzrok eksplozija Samsung Galaxy Note 7 telefona

Inženjeri su, po svemu sudeći, uspjeli da otkriju razlog zbog kojeg je Samsungov model telefona Galaxy note 7 doživio potpuni fijasko.

Za ovaj smartfon je planirano da bude najveći hit na tržištu i glavna uzdanica korejskog giganta jesenas, ali Samsung je zbog učestalih eksplozija modela Galaxy note 7 bio prinuđen da proizvod povuče iz prodaje.

Ekipa sa portala Instrumental rastavila je jedan ispravan Note 7 i analizirala njegovu unutrašnjost kako bi utvrdili šta je izazvalo veći broj samspaljivanja. Od početka je bilo jasno da je u pitanju problem sa baterijom, ali je bilo upitno da li se radi o njenoj izradi, lošoj izolaciji ili lošem smještaju unutar uređaja. Inženjeri su u ovoj nezavisnoj analizi došli do zaključka da je uzrok svega bila očigledna konstrukcijska greška.

Litijum-polimerska baterija ovog modela napravljena je od slojeva litijum-kobalt-oksida i grafita, koje odvajaju polimeri uronjeni u elektrolit. Direktno spajanje slojeva, kao što znamo, vodi do zapaljenja ili eksplozije.

Inženjeri smatraju da je problem bio u smještaju baterije u kućište uređaja. U Samsungu su željeli da u što manje kućište uguraju što veću bateriju, ostavljajući minimalni prostor oko nje. Prilikom korišćenja i punjenja baterija se grije, što vodi i do povećanja njenih dimenzija jer se tijela na toploti šire.

Ostavljeni prostor do kućišta bio je premali (preporučuje se do 10 odsto veličine baterije ostaviti kao prostor za širenje), pa baterije u Note 7 nisu imale mjesta za ekspanziju. Jednostavnom logikom zaključuje se da su zbog toga bile izložene mehaničkom pritisku, što je na kraju dovelo do oštećenja njihove unutrašnje strukture i – eksplozije.

Inženjeri kompanije Instrumental zaključuju da ova greška krši jedno od osnovnih pravila konstrukcije uređaja.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije