Gadgets

Pločica koja vam omogućava izradu 3G gadgeta

Pločica koja vam omogućava izradu 3G gadgeta
Pločica koja vam omogućava izradu 3G gadgeta

Ako razvijate projekte interneta stvari (IoT), ova će vam pločica omogućiti najbolju povezivost.

Pločica koja vam omogućuje izradu 3G gadgeta

Svako ko je započeo s izradom nekog svog IoT gadgeta, suočio se s problemom kako omogućiti da bude povezan u svakom trenutku, odnosno da ne zavisi isključivo o WiFi signalu.

Kompanija Particle je upravo započela isporučivati pločicu sklopa pod nazivom TheElectron, koja osim osnovnih komponenti za izradu IoT gadgeta posjeduje i 2G ili 3G modem (ovisno o modelu), te slot za SIM karticu, te vam nudi i tarifni model naplate prometa podataka u mnoštvu država širom svijeta. Ta će vas usluga koštati oko 3 dolara mjesečno (22 kn) po megabajtu, ali to vam neće predstavljati neki veliki problem ako se radi o IoT gadgetu koji šalje sićušne količine podataka.

Svakako, koliko će vam ova pločica biti korisna zavisi najviše od projekta na kojem radite, ali dobro je znati da sada možete napraviti tracker za ženine cipele koji će komunicirati s vašim telefonom i javljati vam koliko je vremena provela u šopingu, ili pametni prekidač za svjetlo koje ste (za razliku od WiFi modema) zaboravili ugasiti kada ste otišli na godišnji odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije