Gadgets

Počeo Svjetski kongres mobilne telefonije u Barseloni

Počeo Svjetski kongres mobilne telefonije u Barseloni
Počeo Svjetski kongres mobilne telefonije u Barseloni

BARSELONA - "Smartfoni" sa četiri jezgra, uređaji velikih formata, ali i planirana kontraofanziva "Nokije" i "Majkrosofta" samo su dio bogatog sadržaja koji nudi Svjetski kongres mobilne telefonije - MWC (Mobile World Congress), otvoren danas u Barseloni.

Četvorodnevni sajam se održava u prisustvu aktera telekomunikacionog tržišta (kao što su proizvođači telefona), ali i Interneta, poput "Gugla" i "Majkrosofta", objavio je Rojters.

LG, na primjer, nije ni sačekao zvanično otvaranje sajma, a već je predstavio svoj "smartfon" - "optimus vu" čiji je veoma veliki "taktilan" (osjetljiv na dodir) ekran od pet inči sličan formatu "tablet" uređaja.

On bi trebalo da bude lansiran tokom četvrtog tromjesečja 2012. godine u Evropi.

LG, kao i "Huavej" i HTC, odlučili su se da predstave svoje prve modele "smartfona" sa četiri jezgra, što bi trebalo da im obezbijedi duplo veću brzinu od prosječne.

"Soni", koji se prvi pojavljuje na sajmu bez "Eriksona", predstavio je nove modele iz svoje palete telefona "ksperija".

I"Samsung" je predstavio svoj "galaksi nout 10.1", "tablet" uređaj sa specijalnom olovkom "s-pen", dok "Intel" treba da predstavi svoja partnerstva vezana za procesor "atom".

Predstavljena nova serija HTC One pametnih telefona

Kompanija HTC predstavila je na Međunarodnom kongresu mobilne telefonije MWC  novu seriju HTC One pametnih telefona koji donose poseban dizajn, vrhunsku kameru i autentični zvuk, a na svjetskom tržištu će biti dostupni početkom aprila.

HTC One X posjeduje lagano, polikarbonatsko kućište iz jednog djela sa teksturom neuglačanog metala, izuzetnu brzinu omogućava novi Nvidia Tegra 3 procesor koji doprinosi jasnijoj grafici, bržim aplikacijama i dužem trajanju baterije, a radi na 1,5 GHz.

HTC One S pokreće 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 dual-core procesor, ima 4,3-inčni ekran zaštićen Korning gorila staklom i metalno kućište iz jednog djela, debljine 7,9 mm, što ga čini najtanjim HTC telefonom.

Njega karakterišu dvije potpuno nove obrade koje apsolutno obaraju sve rekorde u izradi mobilnih telefona - prva je mat-crna keramička površina koja je rezultat MAO oksidacije, proces koji se koristio za izradu satelita.

Ovaj proces podrazumijeva transformaciju površine kućišta od aluminijuma u keramičko, čvrstu kristalnu strukturu, koja je četiri puta jača od anodizovanog aluminijuma, zahvaljujući čemu HTC One S uvijek izgleda odlično.

U drugoj inovaciji obrade One S uređaja korišćen je nov patentiran proces kojim je stvoren efekat postepenog potamnjivanja površine koja izgleda elegantno.

Koristeći klasičan, nagrađivani dizajn modela Legend, HTC One V ima vrhunski dizajn pametnog telefona koji se svima dopada i fantastično iskustvo zahvaljujući nevjerovatnoj kameri i autentičnom zvuku, a posjeduje jednostavan, legendarni aluminijskih dizajn koji odiše kvalitetom.

Generalni direktor HTC korporacije Piter Čou je kazao da su najvažniji trenuci u životu ili ovjekovječeni fotografijom ili zapamćeni po pjesmi.

''To je bila zvijezda vodilja HTC One linije - upečatljivi doživljaji koji su puni emocija i to uz pomoć nevjerovatne kamere i autentičnog kvaliteta zvuka", objasnio je Čou.

HTC One linija ima integrisan Android 4.0 operativni sistem i HTC Sense verziju četiri koja uvodi ImageSense, uz poboljšanje svakog djela kamere, uključujući sočivo, senzor, softver, ali i novi prilagođeni ImageĆip.

Na taj način HTC One postaje konkurent standardnim digitalnim fotoaparatima jer donosi najveću brzinu fotografisanja, poboljšan kvalitet fotografija pri nepovoljnim uslovima i jednostavan interfejs koji omogućava brz pristup fotografisanju i snimanju video zapisa.

Ova serija pametnih telefona umanjuje vrijeme potrebno za bilježenje najvažnijih trenutaka pa je za fotografisanje potrebno svega 0,7 sekunde, a sa novim autofokusom kome treba samo 0,2 sekunde, moguće je napraviti skoro neograničen broj uzastopnih fotografija.

Video Pic opcija omogućava istovremeno fotografisanje i snimanje video zapisa, dok Dropbox omogućava jednostavno čuvanje i dijeljenje ovih sadržaja u 25 gigabajta prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije