Gadgets

Predstavljeni Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus

 Predstavljeni Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus
Predstavljeni Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus

Nakon što su posljednjih sedam mjeseci rješavali probleme nastale nakon debakla Galaxy Notea 7, Samsung je spreman za novi pokušaj.

U srijedu su predstavljeni Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus, posljednja slamka spasa koja bi trebala pomoći oporaviti ugled kompanije.

Samsung Galaxy S8 i S8+ uvodi novo doba dizajna pametnih telefona i fantasticne nove usluge, otvarajuci nove nacine na koje se može iskusiti svijet - izjavio je DJ Koh, predsjednik poslovanja mobilnih komunikacija kompanije Samsung, te dodao - Galaxy S8 i S8+  predstavlja ostvarenje našeg zavjeta vracanju povjerenja naših korisnika, redefinirajuci mogucnosti sigurnosti i oznacavajuci prekretnicu u naslijedu pametnih telefona kompanije Samsung.

Izgled i dizajn

Business Insider piše da "kao i njegov eksplozivni prethodnik, Galaxy S8 je jedan od najatraktivnijih telefona koje možete kupiti".

"Zaobljeni zaslon prekriva cijelu prednju stranu telefona, a okružuju ga tek tanki okviri na vrhu i na dnu. Samsung to naziva Infinity Display i zaista je očaravajući kad ga vidite uživo. Samsung je uspio ugurati veći ekran na mobitel koji je manji i ljepši od iPhonea (S8 ima 5,8 inčni ekran, a S8 Plus ima 6,2 inčni ekran, a Samsung tvrdi da ekran prekriva 83 odsto prednje površine)", piše Business Insider. Tijelo telefona je također simetrično s prednje i stražnje strane pa lakše leži u ruci. Čak i s tako velikim ekranom, lakše ga je držati u ruci ili džepu od iPhonea ili Google Pixela.

Novi digitalni asistent

Druga ključna značajka u Galaxy S8 je Bixby, Samsungov novi digitalni asistent koji obećava da sve na telefonu možete kontrolisati glasom. Bixby se pokreće pritiskom na gumb sa strane telefona, a limitiran je na Samsungove aplikacije i sistemske funkcije. Osim toga, uz pomoć kamere može prepoznati objekte te pružiti rezultate potraga i druge informacije o njima.

Bixby ima i novi Home panel, koji se nalazi na lijevoj strani ekrana. Sličan je Googleu Now, koji se na androidima i iPhoneu nalazi godinama.

Velika promjena je uklanjanje home gumba, a umjesto njega pojavit će se digitalne tipke na dnu ekrana sa standardnim kontrolama androida. Dno ekrana takođe je osjetljivo na dodir pa ćete osjetiti reakciju nakon što ga pritisnete.

Senzor otisaka prstiju prebačen je na zadnju stranu mobilnog telefona, odmah pored kamere. Tu je i skener šarenice oka, za koji Samsung tvrdi da je sigurniji od senzora otiska prsta.

Prednja kamera ima i ugrađeni detektor lica koji možete programirati da otključava vaš mobilni, što je mnogo brža opcija od skeniranja otiska prsta ili oka, ali nije jednako sigurno.

Prenosni računar

Telefon se može spojiti s monitorom, tastaturom i mišem te funkcionisati poput računara. Dodatak za to, nazvan DeX prodavaće se posebno (nije objavljena cijena), a uključuje HDMI, USB i Ethernet. Kada je telefon povezan, može pokrenuti aplikacije androida na desktopu. Neke aplikacije kao što su Microsoft Office i Adobe Lightroom, optimizirane su za desktop, a moće se prilagoditi i druge.

Hoće li eksplodirati?

To je razumno pitanje kada se uzme u obzir istorija Samsunga Note 7. U januaru je objavljeno da će se provesti dodatne provjere svih uređaja, među kojima je i Galaxy S8. Nema stoodstotne garancije pa ćemo zapravo saznati tek kad ga ljudi krenu koristiti, ali teško da će Samsung sebi dopustiti istu blamažu dvaput.

Druge karakteristike

12-pikselna zadnja kamera i o8-pikselna prednja

64 GB interne memorije, uz mogućnost proširenja uz MicroSD utor.

Vodootporan

Aplikacije za povezivanje pametnih uređaja u domaćinstvu

Standardne slušalice i USB-C konektor za punjenje

Cijena uređaja zavisi o operateru, ali procjenjuje se da će iznositi barem 750 dolara za osnovni model.

Samsung je objavio da će novi telefon na evropskom tržištu u prodaji biti od 28. aprila, ali samo u crnoj, sivoj i srebrnoj varijanti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije