Gadgets

Probijena WPA2 zaštita koju koristi većina WiFi uređaja

Probijena WPA2 zaštita koju koristi većina WiFi uređaja
Foto: Ilustracija | Probijena WPA2 zaštita koju koristi većina WiFi uređaja

Uz konstantnu prijetnju za naše računare, telefone i ostale uređaje, pojavio se poprilično opasan i neugodan propust.

Iz Belgije, naime, stiže vijest kako je i WPA2 sigurnosni protokol, koji se do sada tretirao kao izuzetno siguran i gotovo neprobojan, podložan hakerskim napadima i probijanju zaštite.

 WPA2 je za razliku od WEP protokola, koji je morao biti unaprijeđen zbog nesigurnosti, najkorišteniji sigurnosni protokol za Wi-Fi pristupne tačke na svijetu.

Iako, prema trenutno raspoloživim informacijama, najugroženiji su oni koji koriste neki od uređaja s Googleovim Android mobilnim operativnim sistemom.

Belgijski sigurnosni stručnjaci su demonstrirali kako se izvodi KRACK (skraćeno od Key Reinstallation Attack) napad kojim se probija WPA2 enkripcija, a kojim se mogu kompromitovati korisnički podaci koji se šalju preko bežične mreže.

 Iza ove suhoparne definicije krije se najveća moguća opasnost, jer u pojednostavljenom smislu to znači da hakeri koji koriste KRACK napad mogu doći do apsolutno svih naših podataka koje šaljemo preko Wi-Fi mreže, a radi se o svim podacima koji uključuju i one koje tretiramo potpuno privatnima, poput naših ličnih podataka ili brojeva računa u bankama, lozinki, kartica, PIN-ova, isl.

O KRACK-u su obaviještene sve bitne sigurnosne kompanije, a posebno je loša vijest što mi kao pojedinci koji koriste neki od Wi-Fi routera i ne možemo učiniti baš previše da bismo smanjili opasnosti. Može se provjeriti je li konfiguracija našeg routera na posljednjoj stabilnoj verziji, ali i to je za neke korisnike “akcija” u koju se ne mogu ili ne znaju sami upustiti. Trenutno se ne zna koliko je potencijalno napada izvršeno KRACK-om, kao niti kada će cijela priča biti sanirana niti na koji način. Čak ni promjena lozinke na samom routeru ili za bežičnu mrežu neće eliminisati ovu prijetnju.

U svemu je dobra vijest što su belgijski sigurnosni stručnjaci konstatovali kako ovakva metoda napada ne prolazi na Windows, macOS ili iOS uređajima, dok su oni koji koriste Android poprilično izloženi. Više o KRACK problemima možete pročitati ovdje.

(NN/balkanandroid.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije