Gadgets

Prve pametne naočare za svakodnevnu upotrebu

Prve pametne naočare za svakodnevnu upotrebu
Foto: N.N. | Prve pametne naočare za svakodnevnu upotrebu

Prije desetak godina, u vrijeme kada su pametni telefoni postajali svepopularniji, novinari tehnoloških medija i analitičari sve su češće govorili kako nam tehnologija i računari postaju, u pravom i metaforičkom smislu, sve osobnija i sve bliža.

Naime, tada su velikom broju korisnika prijenosnici zamijenili stolne računare, a ekrani laptopa bliži su našim očima nego ekrani stolnih računara, dok su nam se ekrani pametnih telefona još više približili – sljedeći logičan korak trebala je biti nosiva tehnologija, odnosno gadgeti koje ćemo doslovno nositi na sebi poput pametnih satova i pametnih naočara.

Prvi takav pokušaj postavljanja tehnologije na naša lica imao je Google, no njihove naočare koje su trebale biti revolucija i način na koji ćemo u budućnosti komunicirati na kraju su se pretvorile u debakl. Pokazalo se kako je posljednja stvar koju ljudi traže gadget koji će biti rezervisan samo za bogate i koji će moći snimati ljude bez njihovog znanja te su Google Glasses postale simbol tehnološke elite koja u posljednje vrijeme nije na dobrom glasu među "običnim" stanovnicima San Francisca.

Ovu lekciju dobro su naučili u Intelu koji trenutno radi na vlastitoj verziji pametnih naočara (Vaunt) koja je potpuna suprotnost u odnosu na Google Glasses. Zanimljivo, baš kao i Google prije pet godina, i Intel je prvi prototip svojih naočara ponudio novinarima The Vergea, a novinar Diether Bohn, koji je testirao Intelove naočare kaže kako su najzanimljiviji dijelovi Vaunta upravo onih koje nema, odnosno one koje su u Intelu namjerno izostavili poput kamere, posebnog ekrana, zvučnika, mikrofona i slično.

Umjesto toga, ove su naočare od početka dizajnirane kako bi tehnologija na njima bila nevidljiva i kako ne bi ometala ljude koji ju koriste te, prema onome što možemo vidjeti i pročitati u članku objavljenom na The Vergeu, čini se kako je Intel u tome uspio. Bohn kaže kako su ovo prve pametne naočare koje bi mogao nositi cijeli dan, ali treba napomenuti da je testiran prototip naočara te je do konačnog modela još dugačak put (krajem godine testne modele dobiće programeri koji će razvijati aplikacije za Vaunt).

Sva tehnologija na kojoj je Vaunt baziran smještena je u ručkama okvira naočara tako da se po ničemu ne može zaključiti kako je riječ o pametnim naočarama, a ne najobičnijim naočarama.

Princip rada ovih naočara baziran je na laseru niske snage smještenom s unutrašnje strane desne ručke – on "projektuje monokromatsku sliku rezolucije 400x150 piksela na holografski reflektor" desne leće naočara, a zatim je ta slika reflektirana direktno na mrežnicu oka, objasnili su na The Vergeu.

Ovako se prikazuju razne obavijesti poput informacija o pozivima, porukama i slično, pri čemu treba napomenuti kako te obavijesti nisu napadne kao na Googleovim naočarama – obavijest se prikazuje u desnom uglu naočara, a ako korisnik ne skrene pogled prema toj obavijesti, ona će nestati s vidnog polja.

Osim zanimljivog hardvera za uspjeh ovih naočara biće iznimno bitan i softver, odnosno aplikacije koje će programeri razviti za njih. Kao neke od primjera za što bi se Vaunt mogao koristiti iz Intela spominju prikazivanje šoping liste u okvirima naočara tokom šopinga u trgovinama – ako su ljudima ruke zauzete guranjem kolica ili nošenjem kesa, biće im nezgodno vaditi telefon iz džepa i pregledati listu za šoping pa će im se ta lista pojaviti unutar ovih naočala.

Također, unutar naočara mogli bi se prikazivati i recepti tokom kuhanja – biće dovoljno samo pozvati glasovnog asistenta poput Amazonove Alexe (konačni model Vaunta možda će imati mikrofon ili će koristiti mikrofon pametnog telefona s kojim će biti povezan) i recept će se odmah prikazati unutar naočara, bez potrebe za vađenjem telefona i gledanja u ekran.

Iako će do predstavljanja konačne verzije proći još dosta vremena, čini se kako je Intel na dobrom putu te da će korisnicima napokon predstaviti pametne naočare koje bi mogli nositi svaki dan.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije