Gadgets

Samsung patentirao 3D hologram smartfon

Samsung patentirao 3D hologram smartfon
Foto: N.N. | Samsung patentirao 3D hologram smartfon

U poslednje vrijeme se pojavio veliki broj Samsung patenata u kojima je pomenut "hologramski uređaj", kao jedna od potencijalnih karakteristika.

Uprkos kratkom opisu: "hologram bi mogao prikazivati stereoskopsku sliku (3D sliku) u vazduhu uz pomoć interferencije svjetlosti", nije jasno kako bi ova tehnologija mogla funkcionisati u praksi. Međutim, novi patent bi mogao dati neke odgovore na ovo pitanje.

Početkom godine, Samsung Electronics je podnio zahtjev za patent za "aparat za reprodukciju holograma i metod ovoga". Patent je objavljen 29. novembra i opisuje detalje kako 3D slika može da se projektuje u vazduhu.

Relejna sočiva, postavljena na prednjoj površini ekrana, sadrže niz mikro sočiva. Relejni objektiv sadrži modulator prostornog svjetla (SLM) sa filterom. SLM osigurava pravilnu reprodukciju hologramskog obrasca, nakon čega se projektuje kao snop svjetlosti iz ekrana. Koristeći intervenciju svjetlosti, može se ostvariti visokokvalitetna holografska slika.

Patent je u najvećem dijelu tehničkog karaktera, a u njemu se detaljno opisuje rad svakog pojedinačnog mikro sočiva, filtera i drugih elemenata. Izgleda da je samo pitanje vremena prije nego što budemo bideli prve pametne telefone sa tehnologijom koju je Samsung patentirao.

(NN/benchmark)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije