Gadgets

Samsung se vraća LCD ekranima

Samsung se vraća LCD ekranima
Foto: Pixabay | Samsung se vraća LCD ekranima

Konkurencija steže Samsung sa svih strana. Južnokorejski proizvođač elektronike i lider na tržištu pametnih telefona prisiljen je mijenjati poslovnu strategiju, pritisnut tempom koji su nametnuli Oppo, Vivo, Xiaomi i drugi proizvođači iz Kine.

Unazad pola decenije – a to je u industriji smartfona cijela vječnost – Samsung je na svoje mobilne telefone ugrađivao OLED panele. Praktički svi ostali ostali su vjerni LCD zaslonima, a o razlici u prikazu dalo bi se diskutovati. Ono što je pak sasvim jasno jeste razlika u cijeni. LCD ekran je, naime, jeftiniji u odnosu na OLED, što se itekako osjeti prilikom masovne produkcije.

Baš je to razlog zbog čega se ovaj gigant odlučio vratiti LCD-u, ali tek na određenim tržištima i to sigurno ne u zapadnim zemljama. Kineski proizvođači opasno prijete u Indiji, dok je u Kini Samsung gotovo potpuno istisnut s tržišta. Nova praksa se takođe neće primijenjivati na flagship modelima, nego na tzv. budget kategoriju.

Ovakav razvoj događaja opet će rezultovati novim korekcijama cijena u korist kupaca, što samo potvrđuje stari ekonomski zakon: što je konkurencija žešća, to je niža cijena a veći kvalitet.

(Geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije