Gadgets

Šifre kojima zaključavate svoj telefon uopšte nisu sigurne

Šifre kojima zaključavate svoj telefon uopšte nisu sigurne
Šifre kojima zaključavate svoj telefon uopšte nisu sigurne

OSLO - Naučnici u Norveškoj analizirali su više od 3.000 uzoraka šifara za zaključavanje ekrana. Većina ih je predvidljiva.

Mnogi od nas zaključavaju telefon upisivanjem nekog uzorka umjesto PIN-a, ali kako se čini, to baš i nije tako bezbjedno rješenje kao što mislimo. Studija koju su sproveli norveški naučnici pokazala je da smo i kod upisivanja našeg uzorka maštoviti kao i sa lozinkama tipa 1234 ili "lozinka".

Marte Loge sa norveškog Univerziteta nauke i tehnologije kaže kako šifre koje koristi većina ljudi, hakeri mogu pogoditi bez većih poteškoća. Proučavali su više od 3,000 šifara koje su kreirali korisnici Androida i čak je 77 odsto njih kretalo iz jednog od četiri ugla. Takođe, 44 odsto ih je kao startnu poziciju imalo gornji lijevi ugao ekrana, što dodatno olakšava posao.

Analiza je pokazala i da korisnici uzimaju samo pet tačaka koje spajaju na ekranu, što donosi oko 7.152 kombinacije. Ako se taj broj poveća na osam ili devet, broj mogućih kombinacija skočio bi na čak 140.000, prenosi T3.

Kako napraviti najbolji uzorak?

  • Koristite više tačaka i ne temeljite uzorak na nekom slovu abecede.
  • Ne temeljite ih i na poznatim oblicima
  • Nemojte biti predvidljivi i kao početnu tačku ne birajte ugao ekrana

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije