Gadgets

Sigurna vožnja zahvaljujući virtualnoj stvarnosti

Sigurna vožnja zahvaljujući virtualnoj stvarnosti
Sigurna vožnja zahvaljujući virtualnoj stvarnosti

BEČ – ÖAMTC Fahrtechnik i Samsung sarađuju na razvijanju aplikacije virtualne stvarnosti “Samsung Drive”, uz pomoć koje će vozači-početnici učiti uz pomoć Samsung Gear VR uređaja da ispravno reaguju na moguće nesreće na putu u sigurnom virtuelnom okruženju i na taj način, u isto vrijeme, mogu iskusiti drastične posljedice radi nesipravnog ponašanja.

Nova VR tehnologija omogućuje izuzetno realan 360° sadržaj-uključujući opasne situacije na cestama. Gledanje kroz Gear VR naočale daje korisniku osjećaj da se nalazi u automobilu, za upravljačem. Kao rezultat toga, učenici otkrivaju opasnosti koje ih mogu omesti- npr. korištenje pametnog telefona- u sigurnom i virtuelnom okruženju.

Gregor Almássy, Viši direktor u Korporativnom marketingu i Odjelu za odnose sa korisnicima u Samsung Electronics Austria, je rekao kako postoje mnoge stvari koje se mogu objasniti u teoriji, ali drugi to treba prvo da iskuse da bi stvarno mogli razumjeti.

"Uz Gear VR, ljudi uče intuitivno iz iskustva određene situacije. Područja primjene u kojima VR tehnologija može pomoći ljudima su gotovo neograničena", kazao je on.

Samsung Gear VR će se koristiti za potrebe treniranja u toku obaveznih treninga u ÖAMTC Fahrtechnik centrima,od ljeta 2017. Tijekom cijele godine, osnovni video sa VR treningom će biti nadograđen temama kao što su "vozeći svojim očima",  ili "ispravno gledanje preko ramena” ili “kako gledati okolo dok vozite motocikl ".

"Želimo napraviti virtuelne stvarnosti dostupne svim našim učesnicima. ÖAMTC Fahrtechnik koristi ovu inovativnu i revolucionarnu tehnologiju za podizanje svijesti o određenim kritičnim situacijama. Zatim, pod vodstvom naših instruktora na samim treninzima, učesnici će iskusiti učinke zbog samo jedne sekunde rastresenosti na distanci zaustavljanja", objašnjava Franz Schönbauer, direktor marketinga ÖAMTC Fahrtechnik.

Eksperimentalno učenje

Virtuelna realnost zaista otvara nove dimenzije

Uz Gear VR ojačan Oculus-om, Samsung nije razvio uređaj u svrhu zabave. Osim 360 ° igara, filmova i koncerata, tehnologija se također dokazuje vrlo vrijednom u ozbiljnim područjima, kao što je Samsung pokazao već po drugi put sa svojim #BeFearless projektom. Gear VR naočale lako se mogu koristiti sa kompatibilnim pametnim telefonom iz porodice Galaxy S6 i Galaxy S7 za prikaz sadržaja u Quad HD rezoluciji od 2,560 x 1440 piksela u polju gledanja od 96 stepeni. Sa svojim integrisanim senzorima, Gear VR može prenijeti pokrete glave korisnika u virtuelnom svijetu bez značajnijeg kašnjenja i zbog toga pruža realno i više nego zanimljivo iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije