Gadgets

Sljedećoj Gear VR generaciji neće trebati telefon

Sljedećoj Gear VR generaciji neće trebati telefon
Sljedećoj Gear VR generaciji neće trebati telefon

Jedan od zvaničnika Samsunga kaže da bi idući Samsung Gear VR headset mogao biti u potpunosti samostojeći.

Ukoliko nemate želje (novaca) nabavljati high-end VR sisteme poput Oculus Rifta i HTC Vivea, alternative su vam jeftini Google Carboard sistemi ili Samsung Gear VR headset.

Kao što vjerovatno znate, Gear VR i Carboard funkcionišu tako da u njih umetnete pametni telefon, čime se otklanja potreba za nabavkom moćnog skupog računara kao u slučaju Vivea i Rifta, ali čini se da Samsung razmišlja o potpunoj autonomiji iduće generacije svojeg VR headseta.

Na developerskoj konferenciji u San Francisku, šef Samsungovog "R&D" odjela za softver i servise Injong Rhee, izjavio je da trenutno rade na bežičnim VR uređajima, koji neće morati nužno raditi s mobilnim telefonom.

Drugim riječima, to znači da bi se Gear VR 2 ili kako će se već zvati, mogao pojaviti s kompletnim integrisanim sistemom za izvođenje VR sadržaja, odnosno s ugrađenim ekranom i elektronskim sklopom, pa bismo ga mogli nazvati "Gear VR sve-u-jedan".

Takav potez bi Samsungu omogućio prednost pred svim drugim VR sistemima na tržištu, jer za njega ne biste trebali ni skup PC, ali ni skup telefon, ali ako žele ponuditi zaista kvalitetno VR iskustvo, moraće se jako dobro potruditi da u njega ugrade kvalitetne komponente, dok će istovremeno morati da vode računa o težini i cijeni.

Obzirom na glasine o tome da Google radi na svom high-end VR headsetu koji će navodno parirati Viveu i Riftu, kao i da je Apple zainteresovan ući na VR područje, očito je da Samsung želi da osigura svoju poziciju i u bliskoj budućnosti, ali tek treba da vidimo šta to konkretno "kuvaju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije