Gadgets

Smartfon sa senzorom za zemljotres spasava život

Smartfon sa senzorom za zemljotres spasava život
Smartfon sa senzorom za zemljotres spasava život

Istraživači sa Univerziteta Berkli u Kaliforniji i kompanija Dojče Telekom razvili su novu aplikaciju koja koristi senzor pokreta smartfona za registrovanje zemljotresa, s ciljem potencijalnog spasavanja ljudskih života.

Aplikacija, pod nazivom “MyShake, bilježi vrijeme i amplitude podrhtavanja tla i šalje podatke i lokaciju smartfona Berkelijevoj seizmološkoj laboratoriji na analizu, izvještava agencija Blumberg.

Što više ljudi bude koristilo aplikaciju, sistem će bolje raditi. Cilj je da se stvori globalna seizmička mreža - odnosno kolektivni seizmograf - koji će upozoriti korisnike unaprijed o potresu koji stiže usljed zemljotresa na udaljenoj destinaciji.

"U mnogim zemljama u razvoju koje su podložne zemljotresima, kao što su Nepal ili Peru, MyShake bi mogao da upozori potencijalno ugrožene ljude bar nekoliko dragocjenih sekundi ranije i, u najboljen slučaju, da spasi živote", saopšteo je danas iz Dojče telekoma.

"Ove zemlje trenutno posjeduju ili samo raštrkanu seizmičku mrežu na zemji ili sistem ranog upozoravanja, ili nemaju ništa od toga, ali imaju milione korisnika pametnih telefona", navodi se u saopštenju Dojče telekoma.

Iako je senzor pokreta na telefonu, ili brzinometar, manje osjetljiv nego seizmografski uređaji na zemlji, on može da zabilježi potrese magnitude iznad pet stepeni na dubini do 10 kilometara, tako da bi rasprostranjen broj potencijalnih korisnika aplikacije nadoknadio manju osjetljivost jednog telefona.

Procjenjuje se da samo u Kaliforniji ima 16 miliona korisnika pametnih telefona i oko 1,0 milijarde širom svijeta. MyShake se može besplatno skinuti sa Google Playa, a u planu je i da se nađe u ponudi iPhone App, naveli su iz Dojče telekoma, a prenosi “Blumberg”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije