Gadgets

Smartfoni od 30 evra će preplaviti svijet

Smartfoni od 30 evra će preplaviti svijet
Smartfoni od 30 evra će preplaviti svijet

Nedavno lansirani smartfon indijske kompanije Karbonn, Smart A50S, djeluje kao uređaj koji nema šanse da nas odvrati od mobilnih telefona kompanije Apple ili Samsung.

Međutim, Karbonn Smart A50S ima jednu prednost u odnosu na većinu drugih proizvođača, a to je cijena koja iznosi oko 32 evra.

Njegovo pojavljivanje uspjelo je da razbjesni mnoge ljude koji su za svoje mobilne telefone potrošili i po nekoliko stotina evra.

Iako prema njegovoj cijeni možemo zaključiti da ovaj uređaj baš i ne posjeduje neke vrhunske karakteristike i mogućnosti, kao što to posjeduje iPhone 5S na primjer, činjenica je da za kupovinu jednog iPhonea možemo kupiti 20 Karbonn A50S, piše Telegraf.

Postavlja se pitanje na koji način je moguće napraviti ovako jeftin smartfon, i da li će druge zemlje uskoro doživjeti "poplavu" telefona koji koštaju manje nego originalna futrola za iPhone.

Pomama za jeftinim

Prije nego što dođemo do specifikacija ovog veoma jeftinog modela, potrebno je shvatiti zašto je on uopšte napravljen.

Karbonn u Indiji prodaje najveći dio svojih telefona. Ova kompanija ima čak 10 odsto udjela u tržištu, čineći je trećom po veličini u toj zemlji kada je prodaja smartfona u pitanju. Posljednje dvije godine tržište smartfona doživljava nevjerovatnu eskpanziju, i širi se čak za 181 odsto svake godine dok se istovremeno povećava i potražnja za jeftinijim modelima.

Ovo je dovelo do toga da se proizvođači međusobno utrkuju, kako bi za sebe ugrabili što veći dio tržišta smartfona. Iako mnogi misle da su što bolje specifikacije i karakteristike uređaja ključne za pobjedu, vjerovatno će cijena na kraju odlučiti pobjednika.

Važno je ono što se nalazi unutra

Kao što vjerovatno pretpostavljate, Karbonn je uspio da napravi jeftin smartfon tako što je u njega upakovao najosnovije moguće specifikacije. Svi oni koji su navikli na 1080p displeje, octa core procesore, kamere od 50 megapiksela i pregršt interne memorije sasvim sigurno će biti razočarani onim što A50S nudi.

Displej je mali, svega 3.5 inča, dok su rezoluciju od 480 x 320 piksela koristili touchscreen mobilni telefoni još prije 5 godina. Uređaj posjeduje Mediatek dual core 1.2 GHz procesor, samo 256 MB RAM-a i 512 MB interne memorije. Kamera od 2MP je prihvatljiva, ali sa samo 256.000 dostupnih boja sve slike koje napravite ličiće na one iz 2005.

Najveći nedostatak je 3G konektivnost. Manjak stvari kao što su kompas, senzor podešavanje osvijetljenosti ekrana, i NFC, takođe su dobrim dijelom zaslužni za nisku cijenu. Međutim, iako bi mnogi očekivali da ovaj uređaj zapravo dolazi bez ijedne pametne funckije, tu je prednja kamera, kao i prostor za memorijsku karticu od 32 GB, a prisutni su i WiFi, Bluetooth, te mjesto za dvije SIM kartice.

Pored komponenti, tu su i brojne licence koje je potrebno kupiti kako biste uopšte mogli da napravite bilo kakav Android telefon. S obzirom da uređaj ne posjeduje 3G, potreba da se plaća licenca Qualcommu je uklonjena, a sasvim sigurno su pronađeni i drugi načini da se izbjegnu dodatni troškovi lansiranja telefona sa Googleovim operativnim sistemom.

Budućnost

Da li sve ovo znači da će tržište pametnih telefona biti preplavljeno jeftinim modelima? Vjerovatnoća za to je mala, ali je to ipak dobra stvar. U zemljama u razvoju smartfoni su prva prilika da ljudi dođu do određenih servisa putem aplikacija i generalno su prvi mobilni telefon u porodici.

Korisničko iskustvo sa telefonom kao što je Karbonn A50S je daleko od impresivnog. Ipak, činjenica da proizvođači smanjuju cijenu uređaja do te mjere je dobra vijest za korisnike.

To znači da cijena komponenti vrlo brzo pada i dovešće do znatno jeftinijih uređaja u budućnosti, kao što je trenutno slučaj sa Nexus 5 i One Plus One telefonima. Druga varijanta je da će priozvođači izmisliti nove funkcije i dizajn, koji bi opravdali visoku cijenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije