Gadgets

Šok iz Azije: Asus u ofanzivi od koje se plaši i Apple (VIDEO)

Šok iz Azije: Asus u ofanzivi od koje se plaši i Apple (VIDEO)
Šok iz Azije: Asus u ofanzivi od koje se plaši i Apple (VIDEO)

Computex je jedan od najvećih tehnoloških sajmova na svijetu, a iako se službeno otvara u utorak, takozvani nulti dan rezerviran je za mnoge kompanije koje predstavljaju svoje novitete.

Jedna od najpoznatijih tajvanskih kompanija, Asus, predstavila je čak sedam novih uređaja. U paleti proizvoda našla su se tri prenosna računara, isti broj pametnih telefona te pametni kućni pomoćnik.

ZenFone

Asusov direktor, Jonney Shih, pohvalio se kako njihove telefone koristi čak 30 miliona ljudi, a novim adutima zasigurno će privući još veći broj korisnika. 

Shih je predstavio čak tri nova telefona čija se cijena kreće između 249 i 499 dolara

ZenFone 3 dolazi s 5,5-inčnim ekranom, pokreće ga Qualcommov Snapdragon 625 procesor, a opremljen je 16 MP kamerom te 8 MP prednjom kamerom. Osnovna verzija s 3 GB RAM-a i 32 GB interne memorije stajaće 249 dolara.

Ako ste fan mobitela s velikim ekranom, dijagonala od 6,8 inča pravi je izbor. ZenFone 3 Ultra pokreće Snapdragon 652 procesor, a osnovna verzija, koja stoji 479 dolara, dolazi s 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. 

Moćna kamera ima 23 MP, a za besprijekorne selfije pobrinuće se prednja kamera od 8 MP. 

Vjerojatno najveći adut ovog mobitela je baterija kapaciteta 4600 mAh uz koju nećete brinuti hoće li vam se mobitel isprazniti tokom dana, no takođe možete i ostale gadgete napuniti svojim telefonom.

Najskuplji telefon iz Asusove nove linije je ZenFone 3 Deluxe. Ovaj telefon ima istu kameru kao i Ultra model, no nešto manju bateriju - 3000 mAh. Mobitel pokreće Snapdragon 820 procesor, a ovisno o verziji, mobitel može biti opremljen s impresivnih 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. 

ZenBook

ZenBook 3 tablet ističe se prekrasnim dizajnom, a kako su iz Asusa naglasili, tanji je i lakši od Appleovog MacBooka. Pogoni ga Intelov i7 procesor uz 16 GB radne memorije i disk od 1 TB u top verziji, koja će stajati 1999 dolara.

Transformer 3 Pro je tablet za koji u Asusu tvrde da podržava igre u virtualnoj stvarnosti. No, za to će vam trebati i XG Station 2. Cijena mu je 999 dolara, a pogodni ga Intelov i7 procesor uz 16 GB RAM-a.

Najjeftiniji model iz nove linije, Transformer 3, stajaće 799 dolara te će dolaziti u dvije boje.

Zenbo

Asus je najviše iznenadio svojim prvim kućnim asistentom koji dolazi u obliku simpatičnog robota. Zenbo je tu kako bi vam pomogao u kućanskim poslovima, organizaciji dana, a na njemu možete i gledati filmove. Ovaj robot se sam kreće te razumije glasovne naredbe i može na njih odgovarati. Kada dođe na tržište, cijena će mu biti 599 dolara.

 Što su nam ostale tehnološke firme pripremile, vidjećemo do kraja ove sedmice. Na Computexu će ove godine sudjelovati čak 1602 kompanije iz tridesetak zemalja, a fokus je stavljen na sve popularniju virtualnu stvarnost i gaming.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije