Gadgets

Stvari koje je Apple prešutio na predstavljanju novih uređaja

Stvari koje je Apple prešutio na predstavljanju novih uređaja
Foto: Tanjug / AP | Stvari koje je Apple prešutio na predstavljanju novih uređaja

Nakon što je Apple predstavio novi iPhone i od njega kudikamo zanimljiviji novi Watch, prvi hladan tuš koji je uslijedio bile su puno veće objavljene cijene ovih uređaja za evropsko tržište od onih u Sjedinjenim Državama.

Kopkajući, međutim, po "small printu" na Appleovim stranicama može se pronaći još čitav niz bezobraznih, pa čak i odvratnih detalja, koji su izostavljeni tokom prestavljanja u Steve Jobs Theatreu u Kupertinu.

Bez 3,5 mm audio priključka

Od kada je Apple s predstavljanjem iPhonea 7 ukinuo 3,5-mm audio-priključak, u pakovanju svih svojih mobilnih telefona korisnicima je "poklanjao" i adapter s kojim su svoje stare slušalice ipak mogli spojiti s telefonom putem Lightning priključka.

Uz nove iPhone, modele XR, Xs i Xs Max taj priključak se neće isporučivati. Štaviše, neće se više isporučivati niti s jednim modelom, pa čak niti sa starijim iPhoneima s kojima se prije isporučivao.

Od sada taj adapter - ako ga želite - možete kupiti, za 9 dolara (cijena u SAD-u).

2. Bez brzih punjača

Ovo, doduše, nije nikakva novost. I stariji iPhonei su podržavali tzv. fast-charging, s kojim se baterija za samo 30 minuta može napuniti više od 50%, ali isporučivali su se s "običnim", sporim punjačem kojem treba gotovo tri sata, pa i više (u zavisnosti od modela telefona) da se napuni do kraja.

Ovu praksu je Apple zadržao, pa ako želite brzo puniti svoj novi telefon, 30W USB-C punjač možete kupiti za 49 dolara (cijena u SAD-u). Podržano je i korištejne third-party punjača, ali isključivo s originalnim Apple USB-C to Lightning kablom koji košta 19 dolara.

3. Skuplja zamjenska baterija

Zbog tzv. BatteryGatea Apple je morao da ponudi zamjenske baterije, izvan garantnog roka, za sve modele iPhonea po čak 63% nižoj cijeni od originalne (29 dolara umjesto 79 dolara).

Tom cjenovniku bliži se kraj. Tačnije, od 1. januara 2019. zamjenska baterija van garantnog roka za iPhone Xs, Xs Max, XR i X koštati će 69 dolara, za modele SE, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7 Plus, 8 i 8 Plus 49 dolara, a za sve ostale modele 79 dolara (cijena u SAD-u).

4. Ukida se iPhone X

Appleov dosadašnji običaj bio je spuštanje cijene prošlogodišnjim modelima onog trenutka kada bi predstavio nove modele.

I ovaj put je to učinjeno, ali samo za iPhone 8 i iPhone 8 Plus, dok iPhoneu X u potpunosti prestaje zvanična prodaja od strane Applea.

Drugim riječima - jedini dostupni modeli s OLED-om su ovi novi, najskuplji, Xs i Xs Max. Osim iPhonea X prestaje i prodaja modela 6s i - nažalost - SE. 

5. EKG na Apple Watch Series 4 samo za Amerikance

Jedina doista bitna i zanimljiva novost s Appleovog keynotea bilo je predstavljanje nove verzije Watcha, tj. njegove mogućnosti očitavanja EKG-a korisnika, što omogućuje kombinacija senzora otkucaja srca, elektroda ugrađenih u digitalnu krunu sata i posebne aplikacija za EKG.

Zaista impresivno i prvi put viđeno na pametnim satovima, te nadasve korisno, posebno srčanim bolesnicima.

Ali, prešućeno je da će ova mogućnost biti aktivirana tek "kasnije ove godine" i to samo korisnicima u SAD-u, do daljnjeg.

(Bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije