Gadgets

Telefoni koje ćemo moći sami da pravimo

Telefoni koje ćemo moći sami da pravimo
Telefoni koje ćemo moći sami da pravimo

Modularni pametni telefoni mogli bi da budu sljedeća velika stvar zahvaljujući "Googleovom" projektu Ara.

"Google" je počeo da prikazuje proizvođačima šta je sve potrebno kako bi se napravili djelovi za njihov predstojeći modularni smartfon, poznatiji pod nazivom Project Ara, piše Kolektiv.

Na zvaničnom sajtu kompanija je postavila "Module Developers Kit", koji posjeduje sve potrebne informacije za proizvođače kako bi krenuli s pravljenjem modularnih djelova.

Predviđa se veoma veliki uspjeh ovog projekta, jer je baziran na bogatom, raznovrsnom i živom eksosistemu modula koje će praviti veliki broj proizvođača.

Ara telefoni imaju samo kućište, a korisnici će u njega ugraditi sve ostalo, počevši od ekrana, procesora, kamere i ostalih djelova kako bi ga kompletirali. "Google" želi da veliki broj modula, uključujući i neke koji nisu današnji standard, dolaze od nezavisnih proizvođača.

Postojaće tri veličine ovih smartfona - mini, srednji, i veliki. Veliki će imati podršku za veći broj modula, ali se taj može mijenjati u zavisnosti od modela i načina na koji je "Google" rasporedio slotove za module. Za sada jedino "Google" može da proizvodi kućišta za ove uređaje.

Kompanija je napravila neka standardna pravila koja se tiču modula, i zahtjevaju od proizvođača da ih se pridržavaju. Ova pravila se odnose na njihovu debljinu, veličinu i ostale fizičke karakteristike, što će omogućiti veću dosljednost među dijelovima. Među dijelovima nalaze se moduli za Wi-Fi, bateriju, punjač, ekran, zvučnici. Proizvođači mogu da kreiraju i razne druge, jedinstvene module, ali za njih "Google" nije dao smjernice.

Ara telefoni će raditi na Androidu, a aplikacije za njih se neće puno razlikovati u odnosu na klasične telefone.

S obzirom da će korisnici morati sami da sklapaju dijelove, "Google" planira da napravi sajt koji će im pomoći u ovome.

Iako je Projekat Ara u početku djelovao kao da neće zaživjeti, sve veći broj ljudi zainteresovan je za ove telefone, a kompanija se nada da će početkom sljedeće godine izbaciti prvi model.

Ono što će buduće korisnike zanimati je cijena. Sudeći po Polu Eremenku iz "Googlea", cilj je cijena od 50 dolara, mada ne bi trebalo odmah iskazivati euforiju. Projekat Ara je modularni smartfon, što znači da je potrebno da korisnik kupi veliki broj djelova kako bi ga učinio prema vlastitoj želji.

Cijena od 50 dolara će najvjerovatnije samo uključivati kućište smartfona, ekran i Wi-Fi radio; ova verzija će se nazivati "grayphone" (sivi telefon). Korisnici će potom morati da dokupljuju ostale komponente kao što su displej, procesor, kamera modul...

Ovi moduli bi trebalo da budu dostupni u normalnim prodajnim lancima, ali krajnji cilj jeste poseban kiosk, sličan onome što se može vidjeti za gejming sisteme kao što su PlayStation i Xbox.

Dobre vijesti predstavlja i izjava Eremenka da je "cilj da Ara bude sjajan, a ne profitabilan", što znači da njegova cijena neće biti usmjerena samo ka bogatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije