Gadgets

Telefoni koji emituju najviše i najmanje zračenja

Telefoni koji emituju najviše i najmanje zračenja
Foto: Ilustracija | Telefoni koji emituju najviše i najmanje zračenja

Najnovija lista, koju je objavila Njemačka federalna kancelarija za zaštitu od radijacije (Bundesamt für Strahlenschutz), otkriva količinu zračenja koju emituju neki noviji i stariji pametni telefoni. Podaci su objavljeni u vatima po kilogramu, a "sigurniji" telefoni su oni sa nižim rezultatom.

Prema ovom listingu, telefon koji emituje najviše nivoe radijacije je Xiaomi Mi A1, koji oslobađa 1,75 vati radijacije po kilogramu. Iza njega je OnePlus 5T sa 1,68 vati po kilogramu. Još neki popularni telefoni na ovoj listi su OnePlus 6T (četvrto mjesto sa 1,55 vati po kg), Pixel 3 XL (1,39 vati po kg), Pixel 3 (1,33 vati po kg) i Apple iPhone 8 (1,32 vati po kg).

Potrebno je imati na umu da ne postoji specifičan broj koji čini telefon opasnim za korišćenje. Njemačka grupacija za ekološku zaštitu (Der Blaue Engel - Plavi anđeo) sertifikuje telefone sa 0,60 vati po kilogramu ili nižim nivoom zračenja. To znači da svi telefoni iz gornje liste oslobađaju preko duplo više radijacije od onoga sa čim je organizacija saglasna.

Kada su u pitanju telefoni koji oslobađaju najmanje nivoe zračenja, u vrhu se nalaze Samsung Galaxy Note 8 i ZTE Axon Elite sa svega 0,17 vati po kilogramu. Iza njih su poravnati LG G7 ThinQ i Samsung Galaxy A8 sa 0,24 vata po kilogramu. Kada već pominjemo Samsung, potrebno je istaći da je polovina telefona na ovoj "pozitivnoj" listi proizvedena od strane južnokorejske kompanije.

(PhoneArena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije