Gadgets

Tor mobilni pregledač dostupan za Android

Tor mobilni pregledač dostupan za Android
Foto: N.N. | Tor mobilni pregledač dostupan za Android

Tor Project, kompanija koja je kreirala već poznati Tor Browser, objavila je prvu mobilnu verziju svoje aplikacije za Android uređaje. Tor Browser za Android je još uvijek u alfa fazi, ali obećava donošenje "najveće zaštite privatnosti koja je ikada bila dostupna".

Razvojni tim ističe da privatnost, koju mobilna verzija nudi korisnicima, staje rame uz rame sa onim što nudi desktop verzija Tora, mada su neke buduće izmjene potrebne kako bi se izvuklo najviše iz kompletnog paketa funkcija.

Jedna od njih je instaliranje Orbot-a, proxy aplikacije koja je već dostupna za Android a potrebna je za konektovanje Tor Browsera za Android na Tor mrežu. Međutim, Tor Project ističe da u budućnosti planira da Android pregledač načini kompletnom aplikacijom u kojoj će proxy klijent biti podrazumjevano implementiran.

Na Androidu, Tor stiže sa funkcijama kao što je blokiranje praćenja i posmatranja na sajtovima, višeslojna enkripcija, kao i kompletna anonimnost bez obzira na tehnologiju koja je implementirana u veb stranicu koja se posjećuje.

Ne postoji verzija Tora za iOS za sada, a Tor Project ističe da će Orfox biti ukinut naredne godine jer su njegove funkcije integrisane u novu apliakciju.

Tor Browser za Android se može preuzeti sa Play Store-a, a razvojni tim nudi i samostalni APK na zvaničnom sajtu. Potrebno je imati na umu da je aplikacija još uvijek u alfa fazi razvoja i da se mogu očekivati bagovi.

(Softpedia)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije