Gadgets

Toyotin najnoviji robot oponaša ljudske pokrete

Toyotin najnoviji robot oponaša ljudske pokrete
Foto: N.N. | Toyotin najnoviji robot oponaša ljudske pokrete

Kompanija Toyota predstavila je treću generaciju humanoidnog robota pod nazivom T-HR3 koji sinhronizovano prati ljudske pokrete.

Robot T-HR3 visok je 154 cm i težak 75 kg, a razvijen je kako bi se istraživale mogućnosti pomaganja ljudima u kućanstvima, medicinskim ustanovama, na gradilištima, prilikom katastrofa pa čak i u svemiru.

Čovjek može kontrolisati cijelo robotsko tijelo korištenjem MMS sistema (Master Maneuvering System), kojeg čine16 upravljačkih mehanizama u stolici, senzori za pokret i silu u stopalima te još 29 upravljačkih mehanizama koji se nalaze u tijelu robota.

 Kako bi svijet mogao vidjeti iz perspektive robota, osoba treba nositi HTC-ov VR headset povezan s kamerama, a tu su i "rukavice" koje prate ljudske pokrete.

Kada se čovjek pomiče, MMS šalje signale za ukupno 29 robotskih komponenti, uključujući deset prstiju koji se sinhronizovano pomiču.

Robot se može kretati naprijed ili bočno, a za to je potrebno da čovjek radi pokrete u mjestu. Robot posjeduje i kontrolu ravnoteže, tako da u slučaju sudara s drugim objektima može ostati na nogama. Sila se takođe može kontrolisati, a to je demonstrirano tako što je robot lagano podignuo loptu poput balona.

Tim je fokusiran da pomoću tehnologije u robotu T-HR3 razvije robote koji će koegzistirati s ljudima i svakodnevno im biti od koristi, izjavio je Akifumi Tamaoki, generalni menadžer Toyotinog odjela za robote.

Robot T-HR3 bit će izložen na Međunarodnoj izložbi robota u Tokiju koja traje od 29. novembra do 2. decembra 2017. godine.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije