Gadgets

U budućnosti ćemo računare nositi kao ruksake

U budućnosti ćemo računare nositi kao ruksake
U budućnosti ćemo računare nositi kao ruksake

Kako bismo mogli uživati u virtualnoj stvarnosti u pokretu, HP i još dvije kompanije predstavile su prenosne računare koji će se nositi na leđima.

 Naočare za virtualnu stvarnost sve su popularnije među korisnicima – dok su se u Samsungu odlučili na razvoj naočara koje ćemo koristiti s telefonima, kompanije poput Oculusa, odnosno Facebooka i HTC-a predstavile su uređaje koje je potrebno povezati s računarima.

Za idealno uživanje u virtualnoj stvarnosti potreban je snažan računar čija cijena iznosi minimalno hiljadu dolara, a s obzirom da se VR naočare sa računarom povezuju putem kabla, korisnici su ograničeni samo na unutaršnje prostorije u kojima se računar može povezati sa utičnicom.

 Kako bi omogućili nošenje i korištenje ovih gadgeta vani i uživanje u virtualnoj stvarnosti izvan četiri zida sobe u kojoj se nalazi PC, neke su kompanije najavile stolne računare koji se mogu nositi kao ruksaci.

Krajem prošle sedmice HP je najavio takav računar koje je dio Omen serije računara i na kojem još rade tako da još nije poznato njegovo službeno ime. Ovaj računar radiće na Intelovim Core i5 i Core i7 procesorima, imaće do 32GB RAM-a, a još nije poznata grafička kartica koju će ugraditi HP.

Kako bi se računar mogao koristiti bez povezivanja sa strujnim kablom, dolazi s ugrađenim baterijama – dvije snažne baterije napajaju procesor i grafičku karticu, a prilikom promjene baterija (što će vjerovatno  biti nužno jer baterije mogu izdržati oko sat vremena) računar će kratkotrajno napajati treća, dodatna baterija.

S ovim računarom prodavaće se i bežični monitor, tastatura i miš tako da će se moći koristiti i kao klasični računar, a ne samo kao prenosni PC za virtualnu stvarnost. Njegova cijena još nije poznata, ali sigurno je kako će biti veća od do sada predstavljenih računara namijenih VR-u čija cijena iznosi oko hiljadu dolara.

Prije HP-a, ovakvi 'ruksak računari' predstavili su i Zotac i MSI – o ovim računarima trenutno nema previše informacija, no više o MSI-jevom Backpack PC-u (trenutno je poznato samo kako će raditi na Intelovom Core i7 procesoru i da će imati GeForce GTX 980 grafičku karticu) trebali bi saznati tokom ove sedmice. 'Zato što živimo u čudnom svijetu, ovakve stvari nisu toliko neobične kao što zvuče', komentarisali su ideju ovakvih računara na The Vergeu, a iako nam je danas teško zamisliti kako će jednom ulicama šetati ljudi koji će na leđima nositi ruksake, a na glavi naočare za VR, ovakve bi stvari u budućnosti možda mogle postati uobičajene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije