Gadgets

Ukrali 5.700 iPhone-a i zaradili 2,2 miliona dolara

Ukrali 5.700 iPhone-a i zaradili 2,2 miliona dolara
Ukrali 5.700 iPhone-a i zaradili 2,2 miliona dolara

Kompanija Foxconn našla se ove nedjelje u žiži svjetskih medija nakon što je objavljeno da je jedan od njihovih menadžera, zajedno sa još nekoliko zaposlenih, tokom 2013. i 2014. godine ukrao čak 5.700 iPhone-a.

Ukradeni su iPhone 5 i 5S modeli.

Foxconn je pomenute telefone testirao, a nakon testiranja je trebalo da budu uništeni, ali menadžer Cai (objavljeno je samo njegovo prezime) i njegove kolege uređaje nisu uništili, već su ih prodali na crnom tržištu.

Od prodaje su zaradili 2,2 miliona dolara, od čega je Cai u džep stavio čak 1,56 miliona. Nakon što je skoro dvije godine zarađivao prodajom ukradenih telefona, otkriven je nakon interne kontrole. Iz Foxconna su obavijestili policiju koja ga je uhapsila.

Protiv njega je podignuta optužnica, a ako ga sud proglasi krivim, prijeti mu maksimalno deset godina zatvora.

Foxconn je najveći proizvođač komponenata za tehnološke kompanije koji sarađuje s Appleom, Microsoftom, HP-om, Sonyj-em i brojnim drugim tehnološkim gigantima. 

Osim po proizvodnji komponenata za većinu gedžeta i računara koje svakodnevno koristimo, ova kompanija je poznata i po nezadovoljavajućim radnim uslovima, brojnim prekovremenim satima, zapošljavanju maloljetnika i lošem smještaju radnika.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije