Gadgets

Virusi će uskoro napadati i televizore

Virusi će uskoro napadati i televizore
Virusi će uskoro napadati i televizore

Samo je pitanje dana kad će kompjuterski virusi moći da inficiraju i televizore, upozorio je danas suosnivač i izvršni direktor četvrte u svetu kompanije za kompjuterske antivirusne programe "Kasperski Lab", Jevgenij Kasperski.

On je u intervjuu britanskom listu "Telegraf" izneo podatak da moskovsko sjedište "Kasperski Laba" dnevno primi 315.000 izvještaja o sumnjivim aktivnostima, odnosno sumnji na različite viruse, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, ali televizori ipak dosad nisu bili meta napada virusa.

Kasperski, međutim, tvrdi da nema sumnje da će se to uskoro promijeniti, s obzirom da televizori sada sve češće imaju mogućnost povezivanja na internet, što ih čini podložnim zarazi virusima koji već dugo ugrožavaju desktop i laptop računare, a u posljednje vrijeme i mobilne telefone.

"Prijetnja će se proširiti na mobilne telefone, kao i uređaje za kućnu zabavu poput televizora, koji sada mogu da se povezuju i na internet", istakao je Kasperski, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za bezbjednost u sektoru informacione tehnologije.

Koja je razlika između televizora i kompjutera? Samo veći ekran i daljinski upravljač. Na pomolu su televizori s operativnim sistemom Android, a već postojeći moderni televizori imaju ugrađene memorijske čipove i povezuju se na Internet.

On je dodao da je njegova kompanija već razvila antivirusni program za mobilne telefone, kao i prototip antivirusa za televizore.

"Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa problemom čim hakeri izbace nove maliciozne softvere za televizore", istakao je Kasperski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije