Gadgets

Zašto su Džobs i Gejts zabranili djeci pametne telefone?

Zašto su Džobs i Gejts zabranili djeci pametne telefone?
Foto: Ilustracija | Zašto su Džobs i Gejts zabranili djeci pametne telefone?

Psiholozi su relativno brzo shvatili da prekomjerno korištenje tehnologije može loše uticati na mozak tinejdžera.

Stiv Džobs i Bil Gejts su, takođe, ovo shvatili još poodavno, jer su nastojali da svoju djecu vaspitavaju što dalje od pametnih telefona i tableta, a nedavno je objavljena i knjiga koja poručuje isto to: "Pametna tehnologija odlična je stvar, ali prekomjerno korištenje, pogotovo u svrhu zabave i druženja, može zaglupiti djecu".

O ovome je pisao i Biznis Insajder koji je tu tezu potkrijepio rezultatima istraživanja koji kažu da se kod djece u osmom  razredu, koja učestalo koriste društvene mreže, može pojačati opasnost od depresije za zabrinjavajućih 27 odsto.

Osim toga, spominje se i podatak da djeca koja svakodnevno provode minimalno tri sata za pametnim telefonima, mogu razviti i sklonost prema suicidu i da se broj broj samoubistava tinejdžera u SAD sve više povećava, a glavnog krivca vide upravo u prekomjernom korištenju pametnih telefona.

Zato su autori pomenute knjige naglasili da su upravo dvije najveće tehnološke legende, Džobs i Gejts, odlučili da odgajaju svoju djecu, barem djelimično, bez tehnologije. Tako je Gejts svojoj starijoj kćeri, koja danas ima 21 godinu, tek sa 14 dozvolio prvi pametni telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije