Gadgets

iPhone izgubio vladavinu na domaćem terenu

iPhone izgubio vladavinu na domaćem terenu
iPhone izgubio vladavinu na domaćem terenu

Apple u SAD-u više nije prvi po prodaji pametnih telefona, a mogao bi pasti i na treće mjesto.

Vrlo brzo nakon što je objavio finansijski izvještaj u kojem je iskazan pad prodaje iPhone telefona, Apple je sada izgubio i vodeću poziciju na domaćem terenu.

Prema izvještaju korejske analitičke tvrtke Counterpoint Research, Samsung je tokom marta ove godine svojim telefonima ostvario prodaju od 28,8 posto svih prodanih uređaja na američkom tržištu, dok je Apple pao na drugo mjesto s udjelom od 23%. Apple je od uvrštavanja u ovo istraživanje 2015. godine, do sada svaki mjesec suvereno vladao u SAD-u, ali veliki boom koji je ostvario Samsung svojim Galaxy S7 smartfonom, očigledno je imao uticaj na pad prodaje iPhoneova, mada to nije i jedini razlog, obzirom da je u rastu i LG sa 17,1% udjela na tom tržištu.

Obzirom da sve projekcije analitičara za predstojeće kratkoročno razdoblje ne ukazuju da bi se prodaja Appleovih telefona mogla povećati, postoji čak i vrlo realna mogućnost da ekipa iz Cupertina padne na treće mjesto, što znači da Ameri više nisu tako fanatično vjerni svom domaćem brendu.

Činjenica da Apple neće predstaviti novi uređaj (iPhone 7) do septembra ove godine, sljedećih nekoliko mjeseci će se nalaziti u prilično nezgodnoj poziciji, a ukoliko se ostvare glasine koje govore da će "sedmica" stići na tržište s vrlo malim izmjenama u odnosu na prethodnika, Cupertino bi mogao imati i duže nezgodno razdoblje pred sobom.

Ako u statističkim podacima postoji neka dobra stvar za Apple, ona vjerojatno leži u činjenici da su kineski proizvođači totalno podbacili u prodaji, pa je Huawei na američkom tržištu postigao samo 1 posto udjela, dok je jedino ZTE bio relativno uspješan s 6,6%. Do sada su kineski brendove smatrani najopasnijom konkurencijom za iPhone, ali to se očigledno još uvijek nije dogodilo.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije