Hardware

3D printer izrađuje predmete od papira (VIDEO)

3D printer izrađuje predmete od papira (VIDEO)
3D printer izrađuje predmete od papira (VIDEO)

Kompanija Mcor je na CES 2016 sajmu predstavila svoj novi 3D printer Mcor Arke, koji izrađuje objekte korištenjem papira i boje kao sirovina.

Ovo nije prvi Mcorov printer koji je u stanju da izrađuje predmete od papira, ali za razliku od prethodnog ogromnog modela Iris HD koji je težak 150 kg, te košta između 36.400 i 47.600 dolara, Arke je prvi desktop 3D printer s tim mogućnostima, a dolazi s težinom od 50 kg i cijenom od prihvatljivih 5.995 dolara.

Kao što možete vidjeti u ovom videu, Mcor Arke 3D printer može printati objekte u punoj boji, a modeli koje izrađuje mogu da se recikliraju.

Mcor navodi kako je ovaj 3D printer prvenstveno namijenjen edukaciji, odnosno školama i fakultetima, te kaže da bi se uskoro mogao naći u svakoj učionici.

Obzirom da se kao sirovina za izradu predmeta koristi papir, troškovi materijala su vrlo niski, jer cijena papira iznosi između 10 i 20% od one koju treba izdvojiti za plastične materijale koji se obično koriste, a mogućnosti recikliranja su neusporedivo veće, pa je printer u potpunosti prihvatljiv po životnu sredinu.

Arke će se na tržištu naći u drugom kvartalu 2016., a već sada je prikupio oko 2500 komentara.

(NN, vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije