Hardware

Alpine 11 Passive: Bešumno hlađenje procesora računara

Alpine 11 Passive: Bešumno hlađenje procesora računara
Alpine 11 Passive: Bešumno hlađenje procesora računara

Pasivni kuler za procesore prilično su nešto što se ne viđa često, barem kad govorimo o modelima koje korisnik kupuje naknadno i sam ugrađuje u računar.

U pravilu su rezervisani za procesore niže potrošnje, a u ovu grupu spada i novi Arcticov pasivni ventilator Alpine 11 Passive.

Ovakav kuler je namijenjen ugradnji na Intelove procesore s TDP-om ne većim od 47 W i podnožjem LGA 1150, 1151, 1155 i 1156.

Proizvođač doduše napominje da bi procesori s TDP-om većim od 35 W tokom perioda većeg opterećenja mogli automatski smanjiti radni takt zbog pretjeranog zagrijavanja. Drugim riječima, ovakve kulere ima smisla ugraditi u HTPC ili neku konfiguraciju za surfanje, no ne i u mašinu koja će se koristiti za igranje ili kakvu drugu zahtjevniju zadaću.

Alpine 11 Passive prilično je solidnih dimenzija te vrlo jednostavnog dizajna koji cilja na maksimalno iskorištavanje struje zraka koju generišu ventilatori na kućištu.

Na bazu kulera tvornički je nanešena Arcticova termalna pasta MX-2. Preporučena cijena kulera je 12,99 € u slobodnoj prodaji.

Osim pasivnog kulera, Arctic je takođe lansirao Freezer i11 CO.

CO je skraćenica od Continous Operation što će reći da je kuler namijenjen uporabi 24/7. U prijevodu, ovaj kuler će se izvrsno snaći u serverima.

Artic u saopštenju za medije navodi da Freezer i11 CO ima vijek trajanja do pet puta duži od običnih.

Kad govorimo o vijeku trajanja kulera fokus je naravno na ventilatoru – jedinoj komponenti koja se pri radu troši.

Arcticov pulen ima vrlo zanimljiv 92-milimetarski ventilator koji se reguliše PWM metodom, a postiže maksimalne performanse pri brzini od 2.000 rpm.

Kuler istovremeno nije ni bučan što je postignuto korištenjem kvalitetnog motora s dva prstena kuglastih ležajeva, specijalnim oblikom lopatica i okvira koji ima svega tri umjesto četiri kraka.

Freezer i11 CO namijenjen je montaži na Intelove procesore maksimalnog TDP-a 150 W, a koji rabe podnožje LGA 115X ili pak LGA 2011.

(NN, bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije