Hardware

Američka vojska pravi oklop sličan Iron Manu

Američka vojska pravi oklop sličan Iron Manu
Američka vojska pravi oklop sličan Iron Manu

Prošle godine Obama se našalio kako američka vojska gradi Iron Mana, no posljednje informacije govore kako Amerikanci zaista rade na razvoju oklopa koji ima neke tehnologije poput onih iz filmova o ovom akcionom junaku.

Tokom jedne konferencije za novinare prošle godine Barack Obama našalio se kako najbolji američki naučnici rade na razvoju Iron Mana – iako je to rekao u šaljivom tonu, američka vojska zaista radi na projektu koji dijelom podsjeća na tehnologije korištene u filmovima ovog akcionog junaka.

Naravno, ne treba očekivati da tehnologija bude nalik filmskoj, ali poseban oklop na kojem Amerikanci rade omogućiće vojnicima da budu jači, nose puno više tereta, biće otporniji na metke i puno efikasniji na bojnom polju. Ministarstvo odbrane odlučilo se na razvoj ovakvog oklopa nakon pogibije jednog američkog vojnika koji je prvi ušao u sobu zgrade u Avganistanu u kojoj su tražili teroriste.

U budućnosti bi takvi vojnici trebali nositi tzv. Talos (Tactical Light Operator Suit) odijela, odnosno oklope s kojima će biti puno sigurniji i zaštićeniji u sličnim situacijama. Ovaj Talos egzoskeleton vojnici će pričvrstiti za noge, leđa i bedra, a trebao bi biti neprobojan za metke, pomoći će im u podizanju još težih objekata, osiguraće im snabdijevanje kiseonikom, a imaće i sistem zagrijavanja i hlađenja.

Posebna vrsta oklopa biće u tečnom stanju, a kada to bude potrebno u opasnim situacijama i tokom borbe taj će oklop očvrsnuti i pružiće bolju zaštitu. Iako većina ovih tehnologija koje će se koristiti već postoji, inžinjeri koji rade na Talosu  povezaće sve te napredne tehnologije u jedinstvenu cjelinu s kojim će se moći jednostavno upravljati i koja će osobi koja nosi ovo zaštitno odijelo omogućiti preživljavanje u uslovima u kojima je najranjivija.

Prema Business Insideru, ovaj projekt započet je s Darpom prije dvije godine i nije poznato kolika će iznositi cijena jednog ovakvog oklopa, no neke glasine govore o cifri od oko 80 miliona dolara. Prvi prototipi se očekuju tokom 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije