Hardware

Apple razvija tipku za uništavanje mrvica

Apple razvija tipku za uništavanje mrvica
Foto: Ilustracija | Apple razvija tipku za uništavanje mrvica

Apple je osmislio ideju (rekli bi mnogi konačno) kako poboljšati osjetljivu MacBookovu tastaturu koja se bori s čestim napadima prašine i raznih mrvica.

Tim inženjera radi na razvoju posebnog koncepta koji će upotrijebiti tipke za mrvljenje prašine i tako sitne čestice pretvoriti u prah prije nego oštete tastaturu. Novi koncept tastature tako bi trebalo da upotrijebi posebne mehanizme koji će 'izravnati onečišćenja' i spriječiti da loše utiču na tipke.

Apple je koncept nazvao "Ingress Prevention for Keyboards" a vjeruju da bi trebalo da spriječi i zaštiti uništavanje tastature, posebno od prosipanja, prašine, prljavštine i mrvica.

Ideja je dio velikog projekta čiji je krajnji cilj da se proizvedu neuništive tastature. Jedan od razvojnih koncepata je i 'heating element' (element grijanja) koji bi rastopio šećer koji ostaje nakon prosipanja soka. Zanimljiv koncept na čijem razvoju se radi je i nova vrsta tipke koja bi uključivala 'četke, brisače ili poklopce' i blokirala te dosadne mrvice na njihovom putu ispod tipki, piše "Business Insider".

Ako se neka mrvica ipak uspije probiti unutar tastature Apple planira da se ona potpuno uništi.

"Ako se mrvice ipak uspiju probiti ispod tipki, moguće ih je uništiti pritiskom na neku drugu tipku. Na ovaj način moglo bi se spriječiti blokiranje tipki koje nastaje usljed onečišćenja", stoji u Appleovoj prijavi patenta.

Apple godišnje prijavi hiljade patenata, a iako sama prijava nije garancija da će ova ideja, koliko god revolucionarno zvučala, ikada postati i upotrebljiva u stvarnosti, oni pokušavaju da zaustave veliki broj korisničkih kritika. Niz pritužbi stiže na adresu ovog tehnološkog diva kada je riječ o njihovoj MacBook tastaturi koju mnogi smatraju osjetljivom i nepouzdanom.

Naime, posljednji Apple laptopi, uključujući MacBook Pro i MacBook, upotrebljavaju uobičajeno tanku tastaturu s tzv. 'leptir' mehanizmom koji su prvi put predstavili 2015. godine.

Tastature su tanke i plitke, a 'krila' ovog mehanizma se plitko premještaju i skladno savijaju jer su jedinstveni dio izgrađen od tvrđeg materijala. Mane su ulazak čestica prašine ispod tipki zbog čega one mogu da 'postanu neposlušne'. Ovaj problem je mnogo raširen a njegov popravak košta nekoliko stotina dolara.

Iako bitku s mrvicama i prašinom dijeli mnogo računara, tačnije njihovih tastatura, oni su u većini slučajeva rješivi. U većini slučajeva tipke se mogu izvaditi što omogućava i prosječnom korisniku računara da problem s upadom mrvica riješi sam.

To baš nije slučaj kod Appleovih 'leptir' tastatura za koje mnogi imaju osjećaj da će se raspasti ako pokušaju maknuti jedu. Dok novi koncept ne stigne u upotrebu Apple savjetuje vaš računar nagnete pod uglom od 75 stepeni i lagano 'izduvate'.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije