Hardware

Bogati koriste iOS, siromašni Android

Bogati koriste iOS, siromašni Android
Bogati koriste iOS, siromašni Android

BEOGRAD - Analitičari predviđaju kako je rat mobilnih platformi gotov. Ili barem nije toliko intenzivan kao nekada.

Većina je svjesna da je Apple iOS platforma dominantna na zapadnim tržištima, gdje premium cijena tih uređaja ne predstavlja toliki minus, dok su tržišta u razvoju okrenuta Google Androidu zbog velikog izbora uređaja od kojih većina čini one iz jeftinijeg cjenovnog ranga.

Kompanija dotMobi je napravila mapu na kojoj u obzir nisu uzete samo brojke koliko uređaja je prodato nego je uvrštena i statistika koliko se sa kojih uređaja pristupa Internetu.

Crna boja predstavlja zemlje gdje je iOS dominantan, dok zelena predstavlja Android. Siva boja označava zemlje koje nisu uvrštene na mapu zbog nedostatka preciznih statistika.

Istraživanje je sprovedeno na 101 državi, a Android je popularniji u 67 država, dok iOS ima prednost u 34 države. Naravno, SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Japan favorizuju iOS.

Šta je sa manje popularnim platformama poput BlackBerry-ja ili Nokia? BackBerry ima čvrsto uporište u Južnoj Africi gdje drži 39% tržišta, a Nokia u Bagladešu gdje je izbor 26% korisnika. U Sjevernoj Americi i Evropi, duopol Android-iOS drži preko 97% tržišta, prenosi Balkan Andorid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije