Hardware

Elon Musk: Kompjuteri će nas za 13 godina nadmašiti

Elon Musk: Kompjuteri će nas za 13 godina nadmašiti
Elon Musk: Kompjuteri će nas za 13 godina nadmašiti

Performans ljudskog mozga već će za 13 godina nadmašiti kompjuter, tvrdi Elon Musk, osnivač kompanija Tesla i SpaceX te smatra da će umjetna inteligencija do 2030. nadmašiti ljude u svemu.

Svoje mišljenje objavio je na Twitteru, na kojem je komentarisao novu studiju koja tvrdi da će računar do 2030. nadmašiti ljude.

Prema istraživanju s Oxforda, računara će do 2024. biti bolja u prevođenju, a do 2026. čak i u pisanju školskih eseja. Unutar deset godina će bolje voziti kamione, a do 2031. će bolje prodavati robu, zbog čega će mnogi izgubiti posao. Istraživanje tvrdi da će svaki ljudski posao u sljedećih 120 godina biti automatiziran.

Ta činjenica za Muska ne predstavlja nikakav problem jer on u ljudski mozak već planira ugraditi računar. Naime, nedavno je osnovao kompaniju koja računarima planira izliječiti bolesti poput epilepsije i depresije, stoji u reportaži Fox Newsa.

Musk nije jedini koji smatra da je napredak računara neizbježan. Naučnici tvrde da smo na rubu novog evolucijskog pomaka – i da čovjek kakvog ga mi znamo "vjerojatno neće preživjeti".

(dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije