Hardware

IBM Watson u borbi protiv sajber kriminala

IBM Watson u borbi protiv sajber kriminala
IBM Watson u borbi protiv sajber kriminala

Nakon što se proslavio u kvizu "Izazov" prije nekoliko godina IBM Watson se zaposlio na raznim područjima poput zdravstvene zaštite i finansija, a njegove kognitivne sposobnosti uskoro će suočiti sa sajber kriminalcima.

IBM je ovih dana predstavio Watsona za sajbersigurnost (Watson for Cyber Security), koji će se udružiti s 8 univerziteta a kako bi proširio svoju pamet u oblaku na područje računarske bezbjednosti.

Univerziteti imaju namjeru da Watsonov sistem učenja nahrane podacima vezanim uz izvještaje o bezbjednosti, te omoguće superračunaru da efektno uči o mogućim prijetnjama, te predviđa moguće napade.

Ti podaci, koji će snadbijevati superačunar, moraju biti tačni i cjeloviti kako bi mogao prepoznavati uzorke koji će ukazivati na potencijalne opasnosti, pa će "hranjenje" njima biti upravo u domeni univerziteta.

Ukoliko Watson postane uspješan u tome, mogao bi imati veliki uticaj na globalnu borbu protiv sajberkriminala, a naučnici ga svaki mjesec namjeravaju puniti s 15.000 dokumenata koji će uključivati izvještaje o prijetnjama, strategije sajberkriminalaca, te baze prijetnji, što će mu pomoći da razumije metode infekcije, indikatore kompromitovanje, te identifikovanja naprednih i ustrajnih prijetnji.

Krajnji cilj će biti da IBM Watson svojim kognitivnim sistemima pomogne bezbjednosnim analitičarima u ranom otkrivanju prijetnji i nalaženju strategija za njihovo uklanjanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije