Hardware

IBM napravio najmanji kompjuter na svijetu

IBM napravio najmanji kompjuter na svijetu
Foto: N.N. | IBM napravio najmanji kompjuter na svijetu

IBM je odlučio da predstavi nešto posebno. Javnosti su pokazali najmanji računar na svijetu koje stvarno radi i zapravo, manje je od zrna soli.

Trenutno još nije poznato kada će se računar naći na tržištu, ali inženjeri trenutno testiraju prve prototipove.

Međutim, veličina definitivno nije indikator njegove snage. Ovaj mali računar ima jednaku snagu kao x86 procesor iz 1990. godine. Na prvu, ne zvuči previše impresivno, ali treba uzeti u obzir razliku u veličinama između ovog minijaturnog računara i ogromnog procesora iz 90-ih.

Uz to što je stvarno fizički mali, mala mu je i cijena.

Proizvodnja košta manje od deset centi, a IBM kaže da se u kompjuteru nalazi na "stotine hiljada tranzistora". S tim tranzistorima, računar će moći da nadzire, analizira, komunicira i donosi računarske odluke povezane s podacima koje obrađuje.

Računar je namijenjen i za rad unutar blockchaina, tehnologije koja stoji u pozadini kriptovaluta poput Bitcoina.

"U sljedećih pet godina, kriptografski uređaji, poput malih kapi tinte ili kompjutera manjih od zrna soli, nalaziće se u svakodnevnim objektima i uređajima", rekao je na konferenciji Arvind Krishna, predsjednik istraživanja u IBM-u.

Dakle, ako je Krishna u pravu, računari poput ovog IBM-ovog mogli bi kroz sljedećih par godina da budu u većini uređaja poput telefona i većih računara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije