Hardware

Intel odustaje od pametnih satova i fitness-narukvica

Intel odustaje od pametnih satova i fitness-narukvica
Foto: Ilustracija | Intel odustaje od nosivih uređaja

Prije nekoliko godina činilo se kako je nosiva tehnologija odnosno uređaji poput pametnih satova i fitness-narukvica sljedeća velika stvar na tehnološkom tržištu na kojem će se okretati milijarde dolara.

Brojne kompanije, uključujući i najveće poput Samsunga, Microsofta i Applea predstavile su svoje uređaje iz ove kategorije, a milione dolara uložio je, među njima i Intel.

Ova kompanija prije više od tri godine kupila je Basis Science za sto miliona dolara. Tako velik novac uložili su na osnovu samo jednog predstavljenog uređaja (Basis fitness-sata) i velike perspektive cijelog tržišta.

Ekipa iz Intela, ali i brojnih drugih kompanija, brzo je naučila kako korisnici (barem trenutno) nisu toliko zainteresovani za takve uređaje jer im manje-više omogućuju iste opcije kao i pametni telefoni. Pokazalo se da su pametni satovi i fitness-narukvice ponajviše zanimljivi ljubiteljima sporta kojima su važne informacije o broju otkucaja srca, potrošenih kalorija, pretrčanih kilometara i slično, dok ostali korisnici "mogu preživjeti" i bez sata čija cijena iznosi nekoliko stotina dolara.

Intel je još krajem prošle godine otpustio odnosno premjestio u druge odjele kompanije oko 80 odsto ljudi koji su radili u Basis odjelu zaduženom za razvoj nosive tehnologije – tada su iz kompanije demanovali informacije kako odustaju od daljnjeg razvoja nosivih uređaja, ali prema novim informacijama objavljenim na CNBC-u, prije dvije sedmice u potpunosti su ukinuli taj odjel.

Umjesto razvoja nosivih uređaja, odnosno pametnih satova i fitness-narukvica, Intelov odjel New Technology Group fokusirat će se na razvoj proširene stvarnosti. Kao što je poznato, proširena i virtualna stvarnost već su neko vrijeme u fokusu velikih tehnoloških kompanija te će, nakon Applea, Facebooka, Googlea, Microsofta i drugih, i Intel velike resurse uložiti u ovu tehnologiju.

(dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije