Hardware

Intel predstavlja najnoviju generacija procesora

Intel predstavlja najnoviju generacija procesora
Intel predstavlja najnoviju generacija procesora

Nekoliko mjeseci nakon početka prodaje sedme generacije procesora za ultraprenosive računare, Intel je uoči sajma CES u Las Vegasu otkrio kako je stiglo vrijeme i za najsnažnija izdanja namijenjena vrhunskim personalnim i laptop računarima.

Konkurencija u svijetu procesora za računare nikad nije bila potrebnija nego sada. Prema pisanju mnogih stručnjaka Intelovi najnoviji čipovi su ušli u optimizacione vode, što zapravo znači da vlasnici ranijih generacija Intelovih čipova (sve do Sandy Bridgea iz 2011.) nemaju posebnu potrebu za nadogradnjom.

I dok se čeka na Cannonlake i prve procesore izvedene proizvodnim procesom na 10nm, Kaby Lake (14nm+) je trenutno ipak najbolje što postoji za tržište računara. Nije u performansama na istom radnom taktu sve, jer Kaby Lake ipak donosi nekoliko prednosti u odnosu na ranije generacije.

Intel tako za benchmark S-serije i7-7700K CPU-a koristi tri generacije star čip (i7-4770K) i tvrdi da je novitet brži za 25 posto u nekim radnjama. Hardverske optimizacije ipak čine svoje pa su novi procesori brži u radu s 4K video materijalom, manje troše i moguće im je podizanje radnog takta na viši nivo nego kod ranijih generacija.

(Domino Magazin)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije