Hardware

Kako ubrzati rad vašeg računara ili laptopa

Kako ubrzati rad vašeg računara ili laptopa
Kako ubrzati rad vašeg računara ili laptopa

Koliko god vodili računa o svom računaru, s vremenom će postati sporiji. Najveći razlog tome, ali ne i jedini, svakako je zastarjeli hardver.

No, ako vaš računar ili laptop nema nekih kritičnih problema kao što je oštećen tvrdi disk ili manjak radne memorije, postoji nekoliko načina kako ubrzati njegov rad.

Provjerite je li sve na računaru ažurirano

Možda ovo ne volite čuti, ali instaliranje softvera i uredna nadogradnja operativnog sistema zaista može poboljšati performanse vašeg uređaja. Osim toga, vaš će sistem zbog toga biti sigurniji. Nove zakrpe u pravilu sadrže i sigurnosnu nadogradnju koja može spriječiti hakerske napade na vaš računar. Upravo zbog toga nemojte odgađati ili preskakati ažuriranja, zakrpe, nadogradnje.

Instalirajte i koristite CCleaner

Osim što je odličan, ovaj program je i besplatan. Pomoći će vam u čišćenju smeća koje je računar s vremenom nakupio. Osim smeća CCleaner će očistiti i registar, zbog čega bi se operativni sistem mogao brže učitavati nakon paljenja računara. CCleaner će jednostavno očistiti vaš registar i ukloniti sve nepotrebne podatke iz njega. To bi svakako trebalo ubrzati uređaje na kojima radite. U suprotnom je jedino rješenje je dodavanje dodatnog RAM-a.

Ponovo pokretanje računara

Ako ostavljate svoj računar upaljen cijele dane, svako malo ga restartujte. Isto vrijedi i za laptope koje ostavljate u hibernacijskom modu. Ponovnim pokretanjem računara možete riješiti i neke druge manje probleme, a imaju veze sa spajanjem na internet, grafikom te sporim radom određenih programa.

Oslobodite memoriju na tvrdom disku (a možete ga i defragmentirati)

Osim ako nemate nekoliko ugrađenih diskova na računalu, pametno je osloboditi prostor na jedinom disku kojeg imate. Kada glavni disk dostigne 80 posto kapaciteta, vrijeme je za čišćenje starih datoteka. Deinstalirajte programe koje ne koristite i prebacite podatke koji vam trebaju na vanjski tvrdi disk. Osim toga, važno je i defragmentirati disk jer će se na taj način podaci s diska pravilo rasporediti, pa će opterećenje na računar biti manje. Pretrpan disk može negativno uticati i na keš memoriju pa je zato važno glavni hard disk održavati čistim.

Riješite se virusa

Iako to ne preporučujemo, danas je moguće izbjeći viruse bez instaliranja nekog antivirusnog programa, budući da cloud usluge nude mnogo sigurnosna rješenja. Ali bez obzira na sve što se nudi u cloudu, nije na odmet instalirati program koji će skenirati sistem i vjerovatno prepoznati i riješiti se malvera koji ste negdje pokupili bez vašeg znanja.

(NN, net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije