Hardware

Kinezi prave najmoćniji superkompjuter na svijetu

Kinezi prave najmoćniji superkompjuter na svijetu
Foto: youtube | Kinezi prave najmoćniji superkompjuter na svijetu
Tanjug

Kineski naučnici razvijaju moćni superkompjuter koji će moći da obavi trilion (milijardu milijardi) operacija u sekundi, a tamošnji naučnici tvrde da će to biti najmoćnija "mašina" na svijetu.

Kompjuter je nazvan Tianhe - 3, a njegov dolazak najavio je Meng Ksiangfei, jedan od šefova Nacionalnog superkompjuterskog centra, na konferenciji tokom 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Biće to, kako je rekao, deset puta brži računar od trenutno najbržeg na svijetu. Moći će da komunicira s visokim stepenom inteligencije, ali takođe da bude koristan u tradicionalnim industrijama, pravi biznis modele i kreira projekte za čitave male "pametne" gradove.

"On će podržavati razvoj zdravije, moćnije i digitalizovanije Kine", poručio je Ksiangfei.

Upravo sada, kako je objasnio, Tianhe-1, prvi kineski trilionski računar pruža podršku za više od 1.600 istraživačkih instituta u preko 20 kineskih provincija.

"Kina namjerava da postane najmoćnija tehnološka sila u svijetu do 2035", dodao je, navodeći da svake godine sa studija izađe više od 600.000 novih diplomaca obučenih za najviše tehnologije. On kaže i da će Kina nastaviti da ulaže u nova naučna i tehnološka dostignuća i navodi da je veoma zadovoljan što njegova zemlja postaje inovacijski i tehnološki snažna nacija.

Kina je, inače, bila svjetski lider u nauci i tehnologiji još u vrijeme koje je prethodilo vladavini dinastije Ming. A zatim su u 14. vijeku te aktivnosti značajno smanjene. Četiri najčuvenija kineska otkrića iz tog perioda su papir, kompas, barut i štamparsko umijeće. U 19. vijeku tek kineski reformisti počeli su ponovo da promovišu nauku i tehnologiju kao dio politike jačanja države.

Nakon građanskog rata koji je u Kini okončan 1949. godine pobjedom Komunističke partije, napori da se organizuje nauka u tehnologija bili su zasnovani na sovjetskom modelu, a Kulturna revolucija (1966-76) nije se odlučila za podršku kineskoj nauci i istraživanju.

Nakon Kulturne revolucije Kina je, međutim, vrlo brzo postala jedna od svjetskih vodećih tehnoloških sila, sa ulaganjima koja sada dostižu nekoliko stotina milijardi dolara godišnje, a na nauku i tehnologiju se danas gleda kao na stvar prestiža u postizanju ekonomskih i političkih ciljeva.

Čak se nerijetko naučna i tehnološka dostignuća smatraju nacionalnim ponosom, pa se čitav pokret naziva "tehno-nacionalizmom". I kineski kosmički program je jedan od najaktivnijih u svijetu, a prije nekoliko dana objavljena je vijest da su kineski naučnici pomoću istraživačkog teleskopa na Antarktiku zapazili "optički duplikat" gravitacionih talasa koji nastaju spajanjem dvije binarne neutronske zvijezde.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije