Hardware

Microsoft patentirao "tastaturu za oči"

Microsoft patentirao "tastaturu za oči"
Microsoft patentirao "tastaturu za oči"

Microsoft je prije nekoliko dana prijavio patent koji opisuje sistem u kome bi se umjesto prstiju za kucanje koristio pogled.

Sistem je prvenstveno namijenjen onima koji ne mogu da koriste ruke, a djeluje da bi mogao da bude zaista revolucionaran.

Za razliku od već postojećih, mahom sporih, rješenja, koja zahtjevaju da se pogled dugo zadrži na određenoj poziciji, Microsoft planira da ubrza cijeli proces uvođenjem kombinacije prepoznavanja obrazaca i stvaranja baze podataka za svakog korisnika, piše B92.

"Prikupljanjem svih pravaca pogleda od početka unosa do signala da je unos završen, a zatim obradom svih podataka, čitave riječi ili rečenice bi mogle da se isporučuju odjednom. To bi moglo da korisnicima omogući da se na svakom slovu zadržavaju veoma kratko", piše u patentu.

Naravno, patent ne znači da će proizvod ugledati svjetlost dana, ali znajući da je Microsoft ušao i u VR trku, da postoje senzori za praćenje pokreta glave i mogućnost da neko u virtuelnom svijetu osmisli sistem napredniji od replike tastature, možda je moguć mnogo brži unos u odnosu na ono što mogu dobro utrenirani prsti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije