Hardware

Nagrada pioniru tehnologije hard diskova

Nagrada pioniru tehnologije hard diskova
Nagrada pioniru tehnologije hard diskova

LONDON - Britanski naučnik Stjuart Parkin, zaslužan za radikalno širenje kapaciteta hard diskova, dobio je "Milenijumsku tehnološku nagradu".

Profesor Parkin razvio je "glavu" za čitanje podataka sposobnu da detektuje slabije i manje signale nego što je ranije bilo moguće.

Ova inovacija omogućila je skladištenje veće količine podataka na hard diskove.

Fondacija koja stoji iza nagrade saopštila je da je on time omogućio rad internetskih servisa poput "Fejsbuka", "Gugla", "Amazona" i ostalih, prenio je Bi-Bi-Si.

"Njegove inovacije dovele su do velikog širenja kapaciteta za skladištenje i preuzimanje podataka, što je zauzvrat dovelo do evolucije velikih centara za podatke i klaud servisa, društvenih mreža i distribucije muzike i filmova putem interneta", navodi se u saopštenju.

Prethodni dobitnici nagrade vrijedne milion evra, koja se dodjeljuje svake druge godine, su internetski veteran Tim Berners Li i naučnik zaslužan za razvoj operativnog sistema "linuks" Linus Torvalds.

Dobitinici su ličnosti zaslužne za razvoj nečega što je unaprijedilo živote ljudi ili ima snagu da to učini na globalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije