Hardware

Počinje najveći sajam tehnike u Evropi

Počinje najveći sajam tehnike u Evropi
Počinje najveći sajam tehnike u Evropi

IFA (4-9. septembar), Sajam tehnike u Berlinu, postao je jedan od najznačajnijih događaja u IT svijetu, pa ne čudi što svi važne premijere čuvaju baš za tad.

Samsung se odlučio da svoj Galaxy Note 5 predstavi nešto prije Berlina, ali to ne znači da nemaju još nekog asa u rukavu. Oni su tizerom najavili pametni sat pod imenom Gear S2, a kada tačno kreće prodaja, i po kojoj cijeni, trebalo bi da bude poznato nakon IFA. Ekran sata je okrugao, od 1,2 inča sa rezolucijom 360 x 360.

I Huawei se navodno sprema da ostavi veliku utisak u Berlinu. Očekuje se da u potpunosti pokažu svoj pametni sat koji je predstavljen u Barseloni u martu, ali bi najveću pažnju trebalo da privuku telefoni Mate S i Mate 8, koji će najvjerovatnije piti predstavljeni na IFA. Nagađa se da će imati kameru od 20,7 MP i senzore osjetljive na dodir kao i Kirin 930 procesor.

Windows je za IFA spremio nove smartfone, koji će imati Windows 10 OS, ali su se prve slike i specifikacije već našle na internetu. U pitanju su Microsoft Lumia 950 i Lumia 950 XL. Po dizajnu su oba telefona slična, ali je vidljiva razlika u veličini, Lumia 950 ima ekran od 5,2 inča, dok je kod 950 XL ekran sa 5,7 inča.

Sony je zakazao konferenciju pred sam početak sajma, na kojoj bi trebalo da budu predstavljeni Xperia Z5, Xperia Z5 Compact i Xperia Z5 Premium, koji je, bar u najavama, pokupio najviše pažnje jer će biti prvi pametni telefon sa 4K ekranom. Na veličini od 5,5 inča telefon ima impozantnu rezoluciju 3.840 x 2.160.

Apple igra po svojim pravilima

Dok će svi biti u Berlinu, u Appleu će se spremati za veliki događaj 9. septembra. Oni posljednjih šest godina za septembar čuvaju premijeru novog telefona, pa nema sumnje da će predstaviti iPhone 6s. Kao i dosad internetom kruže različite „verodostojne“ slike novog telefona i informacije o detaljima - fors tač tehnologija za brže korišćenje aplikacija, imaće manju bateriju, radiće na iOS9, dva grama je lakši od prethodnog modela…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije