Hardware

Polovne laptop baterije pomažu siromašnima

Polovne laptop baterije pomažu siromašnima
Polovne laptop baterije pomažu siromašnima

Polovne laptop baterije imaju dovoljno energije da mogu snabdeti strujom siromašne domove, kaže studija kompanije IMB.

Eksperti iz kompanije IMB analizarili su odbačene baterije iz starih laptop računara i došli su do zaključka da je 70odsto tih baterija u stanju da obezbijedi 4 sata struje dnevno za jednu sijalicu, i to godinu dana u kontinuitetu, piše B92.

Istraživači kažu da je korišćenje odbačenih laptop baterija jeftinije od mnogih alternativnih rješenja, kao i da pomaže u smanjivanju elektronskog otpada.

Ovaj koncept je nedavno uspješno tesitran u indijskom gradu Bangaloru. Očekuje se da će adaptirane baterije iz polovnih laptop računara biti u stanju da obezbijede struju uličnim prodavcima koji nisu priključeni na postojeću električnu mrežu, ali i porodicama koji žive u siromašnim četvrtima.

IBM tim je kreirao uređaj pod nazivom UrJar koji koristi polovne litijumsko - jonske baterije kako bi snabijdevao potrošače koji troše malo struje, kao što su sijalice.

Oni se nadaju da će tako pomoći 400 miliona ljudi u Indiji koji imaju problem sa snabijdevanjem električnom energijom. Opcije poput solarne energije su trenutno preskupe a i njihovo sprovođenje u realnost je logistički komplikovanije.

Ukoliko UrJar bude u stanju da traje godinu dana i ako se bude proizvodio na veliko, IMB eksperti smatraju da bi mogao koštati oko 9 evra.

Posebno treba uzeti u obzir problem elektronskog otpada, koji je prisutan posebno u nerazvijenim zemljama gdje završava većina odbačenih elektronskih uređaja iz ekonomski dobrostojećih država.

Po IMB istraživanju, samo u Americi dnevno se odbaci 142.000 kompjutera, što je oko 50 miliona godišnje.

Indija je posebno problematična kada je elektronski otpad u pitanju. Pored otpada koji u tu zemlju stiže sa zapada, njihova rastuća IT industrija sve više pravi sopstveni. Po jednom istraživanju, Indija godišnje pravi ukupno 32 tone elektronskog otpada.

Britanska dobrotvorna kompanija Computer Aid koja se bavi distribucijom polovnih kompjutera, pozdravlja odluku recikliranja starih baterija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije