Hardware

Predstavljen novi čip koji će restartovati PC industriju

Predstavljen novi čip koji će restartovati PC industriju
Predstavljen novi čip koji će restartovati PC industriju

PC računari su tokom posljednjih godina ostala pomalo u sjeni procvata smartfona i tableta, ali nikada nismo ostali bez potrebe za kvalitetnim računarom na poslu ili kod kuće. Ultrabookovi i hibridni laptopi koji donose najbolje od dva svijeta - tableta i laptopa postaju sve zanimljiviji na tržištu. Osim što su sve praktičniji, postaju i sve konkurentniji desktop računarima.

Upravo se na taj smjer razvoja PC industrije kladi Intel, jedan od najvećih svjetskih proizvođača računarske tehnologije. Intel je posljednjih četiri godine razvijao novu seriju 14-nanometarskih integrisanih mikročipova i upravo je na tržište izbacio čak 48 procesora baziranih na 6. generaciji Core mikročipova nazvanoj Skylake. Intel tvrdi da Skylake omogućuje 30 puta bolju grafiku, tri puta dulji život baterije, te 2,5 puta brže performanse, nego što su to mogli pružati najbolji PC računari prije pet godina.   

'Ovo se događa jednom u 10 godina'

- Intel je imao mnoge istorijske trenutke, ali danas mijenjamo smjer tehnologije. Skylake procesor omogućuje cijelu seriju novih proizvoda. Ovo se događa jednom u deset godina. Danas u svijetu ima milijardu PC računara koji su stariji od tri godine, a još pola milijarde još starijih. No, PC inovacija je danas na vrhuncu, nikad nije bilo uzbudljivije vrijeme za kupiti PC računar, nego danas - poručio je Kirk Skaugen, direktor Intelove divizije za računare.

Intel svoj optimizam i euforiju gradi na usklađenosti razvoja nove serije procesora s objavom Microsoftovog Windows 10 sustava koji će se optimalno nadopunjavati, a Intel je otkrio da su dvije tvrtke surađivale u razvoju svojih proizvoda.

Otključavanje računara bez lozinki

Jedan od zornih prikaza te suradnje je spajanje Intelove 3D kamere RealSense s Windows uslugom Hello face, koja će zamijeniti potrebu za ukucavanje šifre da bi se računar otključao. Naime, ove tehnologije omogućuju računaru da prepoznaju svog korisnika preko 70 tačaka na licu, te otključaju računalo čim se približite ekranu.

Koliko je precizna ova tehnologija pokazao je Intelov test sa sestrama blizankama Vanesom i Molinom u kojem je samo jedna sestra uspjela dobiti pristup računaru.

- Prosječni korisnik danas ima 28 lozinki za razne sisteme i web stranice i usluge. Pa neko se mora i 20 puta dnevno iznova ulogovti u računar. Ne moram vas podsjećati koliko su ljudi loši u smišljanju lozinki. Toga više ne treba biti, vi ste šifra. Intelov True Key vas može ulogovati besplatno na 15 stranica - pohvalio se Intelov Kirk Skaugen na IFA sajmu u Berlinu, gdje je iNtel izabrao lansirati svoje nove adute.

Bečični docking i bežično punjenje

Intel je predstavio i tehnologiju bežičnog dockinga za PC računare, te bežičnog punjenja mobilnih uređaja. Hoćemo li konačno živjeti u svijetu bez gomile žica preko kojih ćemo se saplitati?

To bi se moglo doista i dogoditi uskoro jer mnogi veliki tehnološki igrači razvijaju wireless tehnologije. U Intelu razvijaju vlastitu tehnologiju bežičnog napajanja, na osnovi magnetske rezonancije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije