Hardware

Računar koji košta 30 miliona evra

Računar koji košta 30 miliona evra
Računar koji košta 30 miliona evra

Model Mare Nostrum 4, novi superračunar u okviru Centra za superračunare u Barseloni (BSC), biće 12,4 puta moćniji od trenutnog superračunara, Mare Nostrum 3. Centar je odobrio kupovinu novog superračunara, koji će imati kapacitet od 13,7 petaflopova i biće smješten u Torre Girona kapeli, kao i njegovi prethodnici, Mare Nostrum 1, 2 i 3.

Računar će obezbijediti kompanija IBM, koja će u ovu mašinu integrisati sopstvene tehnologije, kao i tehnologije kompanija Lenovo, Intel i Fujitsu. Ugovor je dobijen putem javnog tendera, u kojem su učestvovale još dvije kompanije. Vrijednost ugovora je oko 30 miliona evra.

Ovom kupovinom, Centar za superračunare u Barseloni ispunio je dva cilja: dobio je mašinu za opštu namjenu koja je sposobna za izvršavanje svih tipova naučnih i inženjerskih zadataka, i obezbijedio je sebi klastere napravljene pomoću najnovijih tehnologija. Ovi klasteri će služiti za potrebe korisnika, a zauzvrat će omogućiti centru da testira i analizira performanse novih dostignuća iz oblasti superračunara.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije