Hardware

"Samsung" preuzima dominaciju na tržištu čipova?

"Samsung" preuzima dominaciju na tržištu čipova?
"Samsung" preuzima dominaciju na tržištu čipova?

Kompanija TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing), najveći svjetski ugovorni proizvođač čipova po prihodima, bori se da odbrani svoj udio na tržištu jer "Samsung elektroniks" (Samsung Electronics) zadire u njen rejon i pretiče je kao tehnološkog lidera.

Ova tajvanska kompanija dominira u proizvodnji mobilnih čipova koje su dizajnirale druge firme i kontroliše više od polovine svjetskog tržišta proizvođača integrisanih kola. Međutim, sve više je izložena pritisku jer joj njen južnokorejski konkurent "Samsung" otima ključne mušterije poput "Epla" (Apple) i "Kvolkoma" (Qualcomm), zahvaljujući bržem prelasku na naprednije tehnologije, piše ft.com.

"Samsung" je najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova po prihodima od prodaje, ali je još uvijek pridošlica u izradi integrisanih kola. Prema podacima američke kompanije "Gartner", njegov tržišni udio iznosi pet odsto.

"Samsung" želi da poveća taj udio, s obzirom na ograničen potencijal za rast sektora memorijskih čipova izazvan stagnacijom potražnje za personalnim računarima. Kompanija je prošle godine objavila da planira da uloži 14,7 milijardi dolara u novo postrojenje u Južnoj Koreji kako bi počela masovnu proizvodnju napredne tehnologije čipova u drugoj polovini 2017. godine.

"Gartner" procjenjuje da će, usljed ekspanzije pametnih telefona, tržište proizvođača čipova bilježiti rast s prošlogodišnjih 47 milijardi na 62 milijarde dolara 2019, uz ukupnu godišnju stopu rasta od 5,6 odsto i time nadmašiti godišnji rast tržišta poluprovodnika od 3,3 odsto za isti period.

"Samsung" je premašio TSMC u tehnološkom nadmetanju da se više snage smesti u što manje čipove u potrazi za brzinom i uštedom. Ova kompanija je u februaru počela masovnu proizvodnju najkompleksnijih čipova koristeći tranzistore od 14 nm ili milijarditih dijelova metra, nekoliko mjeseci prije nego što je TSMC prešao na one od 16 nm.

Procjenjuje se da je južnokorejska kompanija prošle godine pretrpila gubitak od jedne milijarde dolara u svom sektoru logičkih čipova - kompjuterskih "mozgova" pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja - dok je TSMC osigurao narudžbine za "Eplov" "ajfon 6" i "ajfon 6 plus", što je tajvanskoj kompaniji donijelo rekordno visoke prihode.

Analitičari procjenjuju da će "Samsung" ostvariti dobit od jedne milijarde dolara ove godine jer "krade" još više posla na polju logičkih čipova od glavnih mušterija, što stvara dodatni pritisak na TSMC, a klijenti ubiraju korist u vidu cijene dok se dvije kompanije nadmeću.

"Samsung" je ove godine potpisao unosan ugovor s "Eplom" o proizvodnji procesorskih čipova za njihov najnoviji "ajfon 6S" i "6S plus".

"Ovo je prvi put od 2003. da je neko stvarno pronašao isplativu alternativu u odnosu na najnapredniju tehnologiju kompanije TSMC", kaže Voren Lau, analitičar u azijskoj investicionoj grupi "Mejbenk kim eng" (Maybank Kim Eng). "Mnogi tradicionalni klijenti TSMC-a pokušavaju da pređu na 'Samsung' jer je uvijek dobro imati alternativne dobavljače kako biste maksimalno povećali moć određivanja cijene."

TSMC je prošle nedjelje smanjio svoj investicioni budžet za ovu godinu za 30 odsto, na osam milijardi dolara, i objavio svoj prvi pad kvartalne zarade u posljednje tri godine, a takođe očekuje da će prihod za četvrti kvartal opasti prvi put u posljednje 4 godine.

"TSMC sada ima pravu konkurenciju jer 'Samsung' ugrožava ovog vodećeg proizvođača čipova", kaže Piter Ju iz bankarske grupacije BNP Paribas. "Njihove marže će biti izložene novim pritiscima usljed usporavanja rasta u sektoru pametnih telefona."

Ju očekuje da će "Samsung" u naredne dvije godine proširiti svoju proizvodnju čipova - koja je zasad samo deseti dio u poređenju s kompanijom TSMC - tako što će iskoristiti svoju početnu tehnološku prednost.

"Sa 14 nm 'Samsung' je napredniji od TSMC-ovih 16 nm. To će biti zlatna prilika za 'Samsung' da ukrade klijente ovoj kompaniji", dodao je.

Međutim, dok neki analitičari tvrde da će se spori zamah nastaviti u prvoj polovini 2016, drugi predviđaju da će TSMC povratiti "Eplove" porudžbine za ajfon sljedeće godine, s obzirom na ograničene kapacitete "Samsunga", koji vjerovatno neće moći da izdrže nagli porast broja klijenata i potražnje.

Pošto se očekuje da "Samsung" i TSMC skoro istovremeno pređu na 10 nm i još napredniju tehnologiju, analitičari kažu da bi kupci čipova najsavremenijih performansi mogli dati prednost TSMC, jer s tom kompanijom nema zamršenih odnosa lažnih prijateljstava.

"'Samsungov' jedinstveni poslovni model - to što proizvodi i komponente i setove - izaziva suštinski sukob interesa, primoravajući ga da se u pojedinim oblastima proizvodnje nadmeće sa svojim klijentima za čije potrebe proizvodi čipove", kaže C. V. Čung iz japanske finansijske holding kompanije "Nomura". "Kupci bi prije izabrali TSMC nego 'Samsung' ukoliko su njihove tehnologije slične, a u tom slučaju 'Samsung' bi morao da snizi cijene kako bi namamio kupce, što bi smanjilo njegove marže."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije