Hardware

Solarni mac: Ovom laptopu neće trebati električna energija

Solarni mac: Ovom laptopu neće trebati električna energija
Solarni mac: Ovom laptopu neće trebati električna energija

Američka kancelarija za patente odobrila je Apple-u patent za laptop. U pitanju je dvostrani ekran, koji će sa jedne strane biti klasičan, sa druge touchscreen, a imaće i foto-ćelije koje će puniti uređaj uz pomoć solarne energije.

Kako stoji u informacijama u vezi sa patentom, ekran će sadržati različite materijale, uključujući metal, keramiku, složena vlakna i staklo. Pozadina će imati posebno električno staklo koje će dozvoljati svjetlosti da prolazi kroz nju samo kada to želimo, odnosno samo kada postoji napon.

Ovo će omogućiti korisnicima da pozadina ostane sakrivena (isključena) dok je oni ne aktiviraju. Čini se da će sekundarni displej pokazivati bitne informacije kada je to potrebno, na primjer kada je zatvoren ili u sleep modu.

Foto-ćelije će se nalaziti između dva ekrana. Ovo će omogućiti da kada pozadinski displej bude providan, sunčeva svjetlost napaja foto-ćelije i puni bateriju računara.

Što se tiče senzora na dodir oni će kako stoji u patentu služiti za softversko i hardversko zaključavanje uređaja, kao i unosa lozinki i kontrolu muzike.

Za sada je nepoznato da li će, kada i gdje Apple primijeniti ovu tehnologiju ali je veoma moguće da će upravo ovako izgledati neki od narednih MacBook-ova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije