Hardware

Šta je za vas presudno prilikom izbora laptopa

Šta je za vas presudno prilikom izbora laptopa
Šta je za vas presudno prilikom izbora laptopa

Šta vam je najvažnije prilikom kupovine laptopa? Nekima je bitan hardver, nekom veličina ekrana, a mnogima trajanje baterije.

Britanska organizacija za zaštitu potrošača Which? sprovela je istraživanje o trajanju baterije na laptopima poznatih kompanija kako bi proverili koliko je prosječno trajanje baterija u odnosu na tvrdnje proizvođača.

Tokom godinu dana testirali su 67 modela laptopa i otkrili da se tvrdnje proizvođača o trajanju baterije u odnosu na realnu situaciju u nekim slučajevima razlikuju i za nekoliko sati. Drugim riječima, njihove baterije nisu izdržale ni pola vremena koje su naveli proizvođači.

Neki od primjera koje je Which? izdvojio su Acerov model E15 čija baterija treba da izdrži šest sati, ali u praksi ne izdrži ni tri , Yoga 510 umjesto pet sati može da izdrži dva sata i sedam minuta, dok je baterija na HP-ovom Pavilionu 14-al115na, umjesto devet sati, na testu izdržala četiri sata i 25 minuta.

Problem baterija na laptop računarima je u tome što ih kompanij testiraju u idealnim uslovima, u kojima performanse računara mogu da dostignu svoj maksimum, dok u stvarnosti korisnici retko koriste svoje laptope u takvim okolnostima, što utiče na trajanje baterije. Ben Wood iz CCS Insighta za BBC je rekao da postoje brojne varijable o kojima treba voditi računa prilikom mjerenja trajanja baterije i da je izuzetno teško definisati šta znači "prosječno korištenje" računara i prosječna potrošnja baterije.

Iz kompanije Geek Squad koja popravlja laptop računare kažu da postoji direktna veza između količine softvera na laptopu i trajanja baterije i da se za što duže trajanje baterije korisnicima savjetuje da ugase opcije poput Bluetootha i WiFija (naravno, samo onda kada im nisu potrebni), smanjenje osvjetljenosti ekrana, ali i korištenje softvera za štednju energije.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije