Hardware

Šta sve mogu novi roboti kompanije LG?

Šta sve mogu novi roboti kompanije LG?
Foto: LG | Šta sve mogu novi roboti kompanije LG?
N.N.

LG Electronics će na sajmu CES 2019 predstaviti nadograđenu verziju svog nosivog robota CLOi SuitBot, zajedno s linijom poboljšanih uslužnih robota koji se približavaju komercijalnoj upotrebi.

Nosivi LG CLOi SuitBot podupire donji dio tijela kako bi se smanjio napor prilikom podizanja tereta i saginjanja, a poboljšani CLOi uslužni roboti - PorterBot, ServeBot i CartBot - pokazaće svoje još naprednije sposobnosti.

Predstavljen prošle jeseni u Berlinu, nadograđeni LG CLOi SuitBot pruža podršku struku i povećava vlastitu mišićnu snagu korisnika kako bi se smanjio rizik od povreda i umor pri obavljanju fizički zahtjevnih zadataka kao što su podizanje ili spuštanje teških tereta.

SuitBot povećava fleksibilnost jer korisniku omogućava istezanje pod kutem 50 stepeni i savijanje struka do 90 stepeni. Aktivira se kad se korisnik saginje pod kutom 65 stepeni, a deaktivira čim se uspravi. Nosivi robot radi četiri sata na jednom punjenju, a ponovno se napuni za samo sat vremena.

Prvi put predstavljeni javnosti na sajmu CES 2018, roboti PorterBot, ServeBot i CartBot dizajnirani su za rad u zračnim lukama, hotelima, supermarketima i trgovačkim centrima kako bi pomogli ljudima, prevezli prtljag, dostavili obroke i nosili namirnice.

Novi uslužni roboti LG CLOi nadograđeni su naprednijim autonomnim navigacionim sistemom, kao i poboljšanom povezivošću kako bi mogli komunicirati s, na primjer, liftovima i automatskim vratima.

Ovi roboti koriste tehnologiju vještačke inteligencije i analiziraju obrasce i načine na koji ih ljudi koriste kako bi stalno učili i poboljšavali svoje performanse. Opremljeni su ekranima osjetljivim na dodir i opcijom prepoznavanja glasa kako bi se olakšala prirodna interakcija s korisnicima, a roboti LG CLOi mogu odrađivati i zahtjevnije zadatke kao što su odgovaranje na pitanja i obrada plaćanja.

Ovi inteligentni roboti rade samostalno pa sami odlaze do stanice za punjenje kad im je baterija pri kraju, a vraćaju se na dužnost čim se napune. Takođe, svakodnevno obavljaju samodijagnostiku i automatsko izvještavaju o svom stanju.

"Napredak koji je postigla naša cjelokupna linija robota ukazuje na LG-evu predanost da u vrlo bliskoj budućnosti isporučimo robotska rješenja za stvarni svijet", rekao je Ro Jin-seo, voditelj LG-eve divizije za robote.

"S mogućnošću analize i razumijevanja okoline, uslužni roboti LG CLOi predstavljaju vrhunac značajnih ulaganja u automatizaciju te razvoj i istraživanje vještačke inteligencije", dodao je on.

(Tportal.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije