Hardware

Svaki četvrti korisnik izgubi kopije svojih podataka

Svaki četvrti korisnik izgubi kopije svojih podataka
Svaki četvrti korisnik izgubi kopije svojih podataka

Zajedničko istraživanje kompanija Kaspersky Lab i B2B International pokazalo je da je skoro svaki četvrti korisnik (24 odsto) koji je čuvao kopije podataka na fizičkom medijumu u nekom trenutku izgubio te kopije.

U modernom svijetu, gdje informacije imaju veliku vrijednost, nije neohpodno samo napraviti kopije u slučaju gubljenja podataka, već je neophodno uraditi to na adekvatan način.

Istraživanje je pokazalo da iako većina ispitanika (93 odsto u Evropi) na svojim uređajima čuva povjerljive informacije, kao što su privatna korespodencija, fotografije, lozinke ili finansijski podaci, manje od trećine ispitanika je razmišljalo o kreiranju kopija u slučaju gubitka podataka. Oko 23 odsto korisnika u Evropi nije preduzelo nikakve bezbjednosne mjere ovog tipa dok 9 odsto nije ni namjeravalo da to uradi u budućnosti.

Istraživanje je takođe pokazalo da oni koji su napravili kopije podataka nisu uvijek bili zaštićeni od gubitka. Fizički medijumi za skladištenje podataka, kao što su hard diskovi i fleš memorije, ostali su najpopularniji metod: 81 odsto ispitanika je čuvalo kopije svojih podataka na ovoj vrsti medijuma, dok je samo 11 odsto njih koristilo "cloud" usluge. Međutim, među korisnicima koji su koristili fizičke medijume za skladištenje, skoro svaki četvrti (24 odsto) iskusio je nepovratan gubitak podataka usljed gubitka, kvara ili krađe uređaja.

"Sistematskim pristupom kreiranju kopija možete zaštititi vaše podatke na adekvatan način. Odlučite koje informacije su vam najvažnije i redovno kreirajte njihove rezervne kopije. Optimalan način za čuvanje bitnih podataka jeste u folderima sa enkripcijom koji su skladišteni i na fizičkom medijumu i preko 'cloud' usluge. Na taj način ćete sačuvati vaše podatke čak i u slučaju nekih nevjerovatnih događaja kao što je nestanak interneta na globalnom nivou ili rušenje zgrade u kojoj se nalazi vaš hard disk", izjavila je Elena Karčenko, šef sektora za menadžment proizvoda kompanije Kaspersky Lab.

Uz verziju programa Kaspersky Total Security - Multi-Device za Windows operativni sistem možete lako i automatski da kreirate zaštićene kopije vaših podataka. Kopije mogu biti sačuvane na hard disku računara, kao i na eksternim medijumima za skladištenje (mrežni hard disk, optički disk, fleš emorija) ili putem "cloud" usluge. Enkripcija može biti korišćena kako podaci ne bi završili u pogrešnim rukama tako što će podaci ili kompletni folderi biti zaštićeni lozinkom koju zna samo vlasnik tih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije