Hardware

Zašto telefon ne hvata sve Wi-Fi mreže?

Zašto telefon ne hvata sve Wi-Fi mreže?
Foto: N.N. | Zašto telefon ne hvata sve Wi-Fi mreže?
N.N.

Ako vaš telefon ne registruje sve Wi-Fi mreže u okruženju, vjerovatno se radi o hardverskom problemu.

Neke Wi-Fi mreže tj. uređaji koji ih odašilju, emituju signal na 2.4 GHz, dok drugi to čine na 5 GHz (postoje još i 3.6 i neke druge mreže, ali se one u svakodnevnoj upotrebi ređe sreću). Ukoliko mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj ne registruje vašu kućnu, javnu ili neku drugu mrežu, koju drugi uređaji iz vašeg okruženja registruju normalno, onda vjerovatno imate ograničeno upotrebljiv Wi-Fi hardver u svom uređaju.

Wi-Fi standard obilježava se, recimo najčešće sa 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n i 802.11ac. Ove oznake ćete najčešće sresti u specifikacijama telefona, odnosno njihovih Wi-Fi mreža. Ukoliko neki telefon podržava sve ove standarde, onda on podržava i Dual Band Wi-Fi. Ukoliko podržava samo 802.11 b/g standard, onda je uređaj Single Band Wi-Fi i podržava samo Wi-Fi mreže na 2.4 GHz.

Ukoliko je podržan 802.11 a/ac standard, onda je podržan Wi-Fi na 5 GHz. Modeli sa podrškom za Wi-Fi 802.11 a/ac uglavnom mogu da se povežu i na 2.4 GHz mreže, dok obrnut slučaj nije moguć. Podrška za Wi-Fi b/g se nalazi u starijim uređajima ili kad proizvođač pokušava maksimalno da snizi cijenu uređaja, pa pribjegava starijim rješenjima za hardver.

Nemate puno izbora, ali pokušajte s ovim

Provjerite specifikacije kućnog rutera i podesite mrežu na signal, koji vaši uređaji podržavaju. Podešavanja rutera za Wi-Fi mrežu omogućavaju vam da izaberete frekvenciju na kojoj će ruter odašiljati Wi-Fi mrežu u vašem okruženju. Konsultujte uputstvo rutera ili pozovite korisnički servis, kako biste promijenili podešavanja Wi-Fi signala kućne mreže.

Ne zaboravite da je Wi-Fi mreža na 5 GHz teorijski kvalitetnija, brža i omogućava manje smetnji, ali se teže „probija“ kroz fizičke barijere i ima kraći domet. S druge strane teorijski je 2.4 GHz manje brza, ali pokriva veću površinu i lakše prevazilazi prepreke. Takođe, kod ovih mreža češće dolazi do smetnji i miješanja signala.

(mondo.rs)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije