Internet

20 godina od prvog banera

20 godina od prvog banera
20 godina od prvog banera

Prvi baner, koji uveo revoluciju u svijet marketinga i Interneta, a koji ne prestaje da igra jednu od vodećih uloga u oglašavanja, objavljen je 27. oktobra 1994.

Iza čitavog projekta stajao je Džo MekKembli, čovjek za koga kažu da je izmislio baner, iako on sam to negira. Ipak, dokumenti pokazuju da su se prvi baneri prikazali na sajtu HotWired, koji je davne 1994. služio kao online izdanje popularnog časopisa "Wired".

Naručilac originalnog banera bio je operater AT&T iz Sjedinjenih Američkih Država koji je zakupio prostor na ovom sajtu, prikazujući jednostavnu poruku bez logotipa ove kompanije. Riječi "Have you ever clicked your mouse HERE", i strelica na "You Will" kao slogan kojim se vodio tadašnji menadžment generisali su CTR (Click Through Rate) nezamisliv za današnje standarde - čak 44%, podsjeća Netokracija.

Prvi baner je vodio korisnike na zaseban, mikro sajt putem kojeg je AT&T oglašavao svoj servis, među kojima je svakako bio i Internet. Vidjevši globalnu mrežu kao budućnost, ova kompanija je predviđala da će korisnici uskoro moći da čitaju knjige preko Interneta. Iako su u tadašnjem izdanju bile prikazane i druge kampanje u vidu banera, ona koja pripada poznatom američkom telekomu kredituje se kao prva zbog činjenice da je njihova papirologija prva stigla u redakciju magazina "Wired".

Da li je lajk konačno pobijedio klik?

Složićemo se da je stanje banera pomalo haotično danas. Servisi poput AdBlocka omogućili su korisnicima da nesmetano krstare Internetom, sakrivajući banere i druge reklamne sadržaje koji se prikazuju u njihovom pretraživaču.

Već dvije decenije ove reklamne jedine guraju razvoj sajtova i novih medija no danas je gotovo sigurno - vaš poslovni model ne može se zasnivati isključivo na banerima. Sa ovim se slaže i Kreg Kanarik, koji je radio sa MekKemlijem na prvom baneru, a koji je za "Mashable" prošle godine izjavio da je 99% današnjeg display advertisinga čisto smeće.

Kako se danas na Internetu nalazi više sadržaja nego ikada, tako se i CTR smanjio i on sada u prosjeku iznosi tek 0,1% (sam MekKembli je objasnio za "The Guardian" zašto je njegov baner prije 20 godina bio tako uspješan - i ne misli da je glavni razlog taj što je bio jedini na Internetu).

Marketari, izdavači i vlasnici sajtova godinama su modifikovali banere, dodajući interaktivnu notu, humanizujući sadržaj koji se na njima prikazuje, pozivajući momke na seks sa djevojkama koje žive u njihovoj blizini, a kao posljednji značajni vid oglašavanja javio se i native advertising - model kome se jedni klanjaju, a od koga drugi ipak bježe.

Ipak, jedno je sigurno, a to je da lajk još nije pobijedio klik. Niti će uskoro, zahvaljujući činjenici da se ni društvene mreže nisu pokazale marketinškom mekom. Oglašavanje putem banera iz godine u godine je u porastu, kako na Zapadu tako i na našim prostorima, a navršivši 20 godina, baner je prošao kroz razne iteracije od najranije mladosti pa sve do tinejdžerskih dana.

Da nije bilo njega ne bi bilo ni mnogih poznatih Internet servisa i sajtova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije