Internet

7 savjeta koji će vam pomoći da bolje pišete na internetu

7 savjeta koji će vam pomoći da bolje pišete na internetu
7 savjeta koji će vam pomoći da bolje pišete na internetu

Studija konsultantske kompanije Nielsen Norman Group pokazala je da većina korisnika interneta samo skeniraju tekst umjesto da čitaju. Ova praksa autorima blogova i ostalih tekstualnih sadržaja za internet čini posao teškim.

Kao pisac ne smijete rizikovati da izgubite čitaoca. On bez vašeg teksta ne može mnogo toga izgubiti.

1. Uhvatite čitaočevu pažnju: Vaš naslov mora da upada u oči. Kažite čitaocima šta će dobiti ako odvoje vrijeme da pročitaju članak. Koristite ključne reči. Podebljajte ih. Ponekada vrijedi ubaciti link u naslov, jer ovo može vizuelno privući pažnju potencijalnom čitaocu.

2. Pređite na stvar: Budite kratki i konkretni. Dajte čitaocu ono što mu treba, umjesto da mu dajete vrijeme da razmisli da li mu je to što imate da kažete uopšte potrebno. Stoga, iznesite poentu i zaključak odmah na početku.

3. Neka vaš tekst „diše”: Ljudske oči su klaustrofobične. Veliki komadi teksta bez praznog prostora odbijaju. Zato je pametno odvojiti logičke cjeline praznim redovima i jasno podijeliti pasuse po tematici. Kada nabrajate informacije koristite „bulete”. Služite se svim vizuelnim sredstvima da olakšate čitaocu navigaciju i skeniranje.

4. Mislite na čitaoce dok pišete: Stavite se u njihovu kožu. Zapitajte se da li im je zaista potrebno da saznaju određenu informaciju. Zapamtite, ne samo što morate da privučete njihovu pažnju, vi morate i da ih zadržite.

5. Budite iskreni: Vaši čitaoci bi željeli da znaju ko je pisac i da li mu se može vjerovati. Zato se obavezno potpišite ili ostavite neke korisne podatke o sebi kao autoru.

6. Koristite govorni jezik: Osim ako neki akronim nije opštepoznat, nije preporučljivo da skraćujete riječi, nazive i termine. Uvijek koristite poznate riječi. Nema potrebe da pokušavate da impresionirate publiku sa akademskim vokabularom. Radije ih fascinirajte vještim plasiranjem običnih riječi u kojima ćete saopštiti napredne ideje.

7. Pišite kao da razgovаrate s njima: Budite lični. Obično se osjećanja bude kada možemo da se sa nečim ili nekim povežemo. Korisite aktiv i budite optimistični.

(NN/telegraf.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije